Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień Dobry

Zbiornik zalany dwa miesiące temu. Od miesiąca pływa obsada.

Woda Kryształ, parametry wody jak poniżej.

Od pewnego czasu (4 tygodnie) pojawia się na szybach biały osad,

Osad ten jest do usunięcia bez problemu gąbką (używam rękawicy do mycia ciała z Rossmanna ?)

Zauważyłem, że najszybciej pojawia się w miejscu gdzie falownik kieruje nurt wody w szybę przednią i tam ona się odbija i leci dalej.

Wygląda jakby coś się wytrącało z wody przy odbiciu od szyby. W ostateczności wszystkie szyby pokrywają się równomiernie.

Po usunięciu osadu po tygodniu znów szyby nadają się do czyszczenia.

Miałem problem z białym osadem na tafli wody. Kupiłem skimmer - poradził sobie z tym.

Macie pomysł z czego to może być?

Podmieniam wodę raz w tygodniu ok. 20%.

Po podmianie dodaję łyżkę sody oczyszczonej w celu utrzymania PH8.

Dodatkowo dodaję raz w tygodniu po podmianiei jedną łyżkę soli (tak polecił Pan Darek Gaża - sól niejodowana)

W akwa mam czarne tło, które z czasem robi się przez osad szare...

Obecności glonów jeszcze nie zaznałem w zbiorniku.

Jeżeli coś Wam przyjdzie na myśl rzućcie pomysłem, bo już powoli mnie to zaczyna irytować.

PH8

No2 <0,01

No3 10

Nh4 <0,05

Opublikowano

Witaj!

3 godziny temu, Lmanka napisał:

Od pewnego czasu (4 tygodnie) pojawia się na szybach biały osad,

Osad ten jest do usunięcia bez problemu gąbką (używam rękawicy do mycia ciała z Rossmanna ?)

Zauważyłem, że najszybciej pojawia się w miejscu gdzie falownik kieruje nurt wody w szybę przednią i tam ona się odbija i leci dalej.

Wygląda jakby coś się wytrącało z wody przy odbiciu od szyby. W ostateczności wszystkie szyby pokrywają się równomiernie.

Po usunięciu osadu po tygodniu znów szyby nadają się do czyszczenia.

Miałem problem z białym osadem na tafli wody. Kupiłem skimmer - poradził sobie z tym.

Macie pomysł z czego to może być?

Podmieniam wodę raz w tygodniu ok. 20%.

Moim zdaniem ten osad to początek glonów (niekoniecznie mam na myśli okrzemki)...

U siebie też mam taki osad ale na kamieniach bo bokach zbiornika,gdzie nie dochodzi światło z uwagi na to że mam je niedoświetlone...Dodam jeszcze,że ten osad mam w miejscach największego przepływu wody...Zbiornik funkcjonuje u mnie kilka lat...

5 godzin temu, Lmanka napisał:

Po podmianie dodaję łyżkę sody oczyszczonej w celu utrzymania PH8.

Tak poza tematem zapytam,jakie masz pH w kranie że dodajesz sodę przy podmiance wody?

Opublikowano

PH mam 6,8. Soda idzie przy podmiance i stabilnie jest 8.0-8,2 w porywach... 

co do osadu, mam wrażenie, ze po wyczyszczeniu trafia z powrotem do wody, zaciągany jest przez filtr i dalej trafia z powrotem w obieg i się osadza. Założyłem już na prefiltrze symec micro. Ale nie wiele to daje

Opublikowano
7 minut temu, Lmanka napisał:

PH mam 6,8. Soda idzie przy podmiance i stabilnie jest 8.0-8,2 w porywach... 

Rozumiem ?

8 minut temu, Lmanka napisał:

co do osadu, mam wrażenie, ze po wyczyszczeniu trafia z powrotem do wody, zaciągany jest przez filtr i dalej trafia z powrotem w obieg i się osadza. Założyłem już na prefiltrze symec micro. Ale nie wiele to daje

Może piasek Tobie pyli,albo za dużo karmisz?

Tak w ogóle jakie masz pokarmy?

Dziwne że wata nie wychwytuje tego pyłku,osadu z wody...

Opublikowano

Piasek kreissel, nie pyli czyściutki... pokarmy nature food supreme plant, do tego spirulina w płatkach tropicala i osi  cichlid. Sprawa dziwna... dlatego postanowiłem założyć wątek. Woda jest kryształ. Pył po wyczyszczeniu trafia do wody i jest lekko biaława, po 3 godzinach robi się kryształowa i pył z powrotem trafia na szyby po kilku dniach... i tak w kółko ?

Opublikowano (edytowane)

Ja mam 2 lata bialy osad na szybach. Cały czas musze ścierać. Myślę ze to od piasku drobnego, który strasznie pyli. Zresztą osad to normalka.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca