Skocz do zawartości

Malawi 200l

Lukasz22

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, Lukasz22 napisał:

Pytanie za 100 pkt. Media filtracyjne czyli ceramikę , lawe i nowe gąbki mam plukac w wodzie kranowej przed włożeniem ? 

Jeśli media są całkiem nowe(czyt.nieużywane) to wypadało by je przepłukać pod bieżącą wodą,aby pozbyć się z nich ewentualnego pyłu...

Nadszedł ten dzień i wystartowałem :)

Oto wyniki testów po zalaniu 

Ph- 7 

KH - 14 

NH4- około 0.1 

No3- 1-5 tutaj nie jestem pewny na który przedział mam patrzeć , tak jak wysłałem na zdjęciu . Prosiłbym o pomoc :)

Po4- 0.25 

No2- <0.01 

Filtracja końcowa to - 

Jbl e901 - 2koszyki lawy , 1 koszyk ceramiki i ostatni gąbka 30ppi przed filtrem prefiltr hw-603 W nim oryginalne gąbki i na górze jeszcze wloknina.

Filtr wewnętrzny jp-025f z dwoma gabkami 

Poniżej zdjęcie całości. Jak są jakieś wskazówki , uwagi to pisać :)

20180519_122107.jpg

20180519_122136.jpg

20180519_131608.jpg

Edytowane przez AndrzejGłuszyca

Tobie się to ma podobać, nie nam. Jednak jeśli pytasz o naszą ocenę to mi niestety się nie podoba.

Biało czarny aranż może i jeszcze by dał radę ale jednak te łupki wyglądają bardzo słabo.

15 minut temu, Lukasz22 napisał:

Mam zamiar kupić skały tylko nie wiem jeszcze jakie

Łukasz..wejdź do naszej  galerii..tam znajdziesz sporo inspiracji. Gruzowisko dopasuj do tego czy to będzie mbuna czy nbuna. Krytyką się nie przejmuj gdy jest konstruktywna. Na kamienie nie musisz wydawać kasy bo znajdziesz je nawet na polach czy nad rzeką)

Godzinę temu, Lukasz22 napisał:

No2- 1-5 tutaj nie jestem pewny na który przedział mam patrzeć , tak jak wysłałem na zdjęciu . Prosiłbym o pomoc :)

Piszesz o NO2  a wysłałeś wzornik NO3. Niemniej przy tym wzorniku NO3 odczytujesz ze środkowego paska czyli przy tej paletce. Dodam tylko na wszelki wypadek ,że przy tym teście dajesz 10 ml wody do fiolki a nie 5 ml:)

Edytowane przez AndrzejGłuszyca

Co do wystroju zgadzam się z kolegami. W kwestiach technicznych: dała bym mniej złoża w kubełku. 1 koszyk ceramiki, jaka była na wyposażeniu wystarczy. Możesz ją rozsypać na 3 koszyki. Dzięki temu poprawisz przepływ i cyrkulację. Druga sprawa to zwykle akwaryści starają się ukryć sprzęt, więc filtr mechaniczny powinie znaleźć się przy tylnej szybie termometr podobnie. przesunięcie belki oświetleniowej bardziej do przodu da efekt głębi i sprawi, że filtry i tło będą mniej widoczne.

• Lubię to 1