Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, Wolfik napisał:

Ja tu widzę bardzo zaawansowany wysyp sinic.

Kiedys mialem Borasol wlewalem i pomoglo i już potem przestalem moze powrocilo chodz nie mam az tak zielonego jak to wyglada na zdjeciu woda jest taka koloru ale piasek pozostal bialy kamienie tez sa ok 

Generalnie powiem tak szyby piasek sa xzyste tylko woda taka czy to sa sinice?? 

Opublikowano

Zgadzam się z kolegami,bo też podejrzewałem że kolega wymienił złoże na nowe,do tego podmianki chlorowaną wodą zrobiły swoje...

Kamień tzw. spaghetti też pyli w wodzie...Bardzo dużo syfu gromadzi się w tych kamieniach...

Druga sprawa to testy Tropicala zakłamują wyniki,i wydaje mi się że wyniki mogą być gorsze niż podaje kolega...

Opublikowano
3 minuty temu, AndrzejGłuszyca napisał:

...prawdopodobnie gdyby to była chlorowana woda to by już ryby nie pływały.

Zgadzam się,bo zapewne część chloru wyparowało...

Bardziej obstawiam niestabliną biologię,a sól,bufory + nowe złoże biologiczne przyczyniły się do tego...

Opublikowano
6 minut temu, egon44 napisał:

Bardziej obstawiam niestabliną biologię,a sól,bufory + nowe złoże biologiczne przyczyniły się do tego...

Też tak uważam i stąd pierwotniaki o ile to one. Ale to wyklucza chlor bo chlor zabija pierwotniaki. Nie mówiąc o rybach:)

@dawidmalawi  mam prośbę chociaż któryś z kolegów już Ciebie o to prosił: używaj polskich znaków  bo naprawdę czyta się fatalnie. Spójrz na sam tytuł "Metna woda". Rzadko to robimy ale w końcu Twoje posty zostaną zablokowane ( moderowane). Stąd jeszcze raz prośba: dostosuj się do naszych  próśb.

Opublikowano
28 minut temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Też tak uważam i stąd pierwotniaki o ile to one. Ale to wyklucza chlor bo chlor zabija pierwotniaki. Nie mówiąc o rybach:)

@dawidmalawi  mam prośbę chociaż któryś z kolegów już Ciebie o to prosił: używaj polskich znaków  bo naprawdę czyta się fatalnie. Spójrz na sam tytuł "Metna woda". Rzadko to robimy ale w końcu Twoje posty zostaną zablokowane ( moderowane). Stąd jeszcze raz prośba: dostosuj się do naszych  próśb.

ok bedę się starał ;) 

Opublikowano
37 minut temu, egon44 napisał:

Zgadzam się,bo zapewne część chloru wyparowało...

To ja teraz mam takie pytanie skoro np. kupuję nitromax i tam jest napisane że co 4 tygodnie musze to wymieniać tzn że lepiej tak często tego nie robić bo bardziej sobie szkodze tym ? jak wy to robicie ? używacie tez np zeomaxu ? nitromaxu chciałbym wiedziec co wy byście wrzucili do mojego filtra unimax 250 mam  3 wolne szufladki bo jedna to wiadomo na gąbki zwykłe jest 

2 minuty temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Dawid..nie starał się a stosował.

ok ok będę się stosował po prostu mi to przywyczajenie zostało z gadu gadu i Facebooka ;p 

Opublikowano (edytowane)

A może kupić lampe uv 9v do tego filtra unimax 250 ? jak sądzicie i co byście do tych szufladek wy powkładali ?? 

Edytowane przez dawidmalawi
polskie znaki