Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, mwojciechowski47 napisał:

Uzdatnianiam  ją tylko antychlorem później po podmianie dolewam wit. B i wyciągu z aloesu

Ta witamina B i wyciąg aloesu to akurat fanaberia. Takie placebo na poprawę samopoczucia. Dla ryb bez znaczenia.

Opublikowano

suricade i tu się mylisz witamina b działa na ryby tak jak na inne organizmy czyli łagodzi stres a aloes nie jest bezpośrednio dla ryb tylko neutralizuje agresywne działanie wody wodociągowej.

Jest to sposób który odziedziczyłem po ojcu który akwarystą jest 40 lat więc coś w tym jest

Opublikowano

A jesteś w stanie podać konkretne dawki jakie mają wpływ na ryby? Niestety jest to bardziej marketing producenta . Akurat wiem jak działają aloes i wit B ( pytanie która  jest ich kilka i mają różne działanie). Nie namawiam do rezygnowania a tego preparatu nie moja sprawa , ale jak dla mnie to zbędny gadżet. Podejrzewam, że nikt nigdzie nie publikowała , o ile takie badania były robione, wpływy takich specyfików na funkcjonowanie akwarium. Akwarystyką zajmuję się w zasadzie tyle co Twój ojciec więc może w tym co piszę też coś jest. Tylko bez obrazy. Większość preparatów akwarystycznych jest zbędna w prawidłowo prowadzonym akwarium.

• Lubię to 1
Opublikowano
2 godziny temu, mwojciechowski47 napisał:

Witaminę b podaję 1 kapsułkę na 100l (b-complex) wyciąg aloesu robię sam 5ml na 100l .

Rybką nie szkodzi a napewno pomaga więc dlaczego nie.

Zaszkodzić nie powinno. Natomiast Twoje dawkowanie nie jest poparte , żadnymi badaniami i prawdopodobnie nie ma nic wspólnego z dawką terapeutyczną ( czyli z takim stężeniem , które faktycznie ma wpływ na organizm). Ale to nie temat o witaminach, lekach czy suplementach. Przepraszam za OT.

Opublikowano
W dniu 5.05.2018 o 07:53, suricade napisał:

Ta witamina B i wyciąg aloesu to akurat fanaberia. Takie placebo na poprawę samopoczucia. Dla ryb bez znaczenia.

Witaminę b stosuję się na perystaltykę jelit , witamina niezbędna dla ryb roślinożernych. Może nie prowadzono badań na ten temat ale preparaty hormonalne stosuje się również bezpośrednio do wody ,co jest dowodem że przenikają do organizmu ryby. Na to są dowody , uważam że informacja mwojciechowski47 jest ciekawa.

Witaminy z grupy b stosuje się od 0,1 -10 mg/kg pozdrawiam

Opublikowano
1 godzinę temu, piotriola napisał:

Witaminę b stosuję się na perystaltykę jelit , witamina niezbędna dla ryb roślinożernych. Może nie prowadzono badań na ten temat ale preparaty hormonalne stosuje się również bezpośrednio do wody ,co jest dowodem że przenikają do organizmu ryby. Na to są dowody , uważam że informacja mwojciechowski47 jest ciekawa.

Witaminy z grupy b stosuje się od 0,1 -10 mg/kg pozdrawiam

Wszystko fajnie ale to co podajesz to dawkowanie prawdopodobnie doustne , jakie jest przy dawkowaniu poprzez wodę ? I czy to jest dawkowanie dla ryb ? Niestety takich danych nie znalazłam. Fanaberią nie jest samo podawanie witamin a robienie tego "na oko"  i twierdzenie, że ma to jakiś wpływ na nasze ryby. Udowodnienie pozytywnego wpływu wymaga wielu eksperymentów.

Opublikowano
Godzinę temu, suricade napisał:

Wszystko fajnie ale to co podajesz to dawkowanie prawdopodobnie doustne , jakie jest przy dawkowaniu poprzez wodę ? I czy to jest dawkowanie dla ryb ? Niestety takich danych nie znalazłam. Fanaberią nie jest samo podawanie witamin a robienie tego "na oko"  i twierdzenie, że ma to jakiś wpływ na nasze ryby. Udowodnienie pozytywnego wpływu wymaga wielu eksperymentów.

Są preparaty witaminowe w płynie, jednak zakrapianie pożywienie gwarantuje lepsze ich przyswojenie. O ile witaminy z wody przyswajają się gorzej tego nie wiem. Tak te dawki dotyczą 1 kg karmy , nigdy nie natrafiłem na badania zawartość witamin dla ryb akwariowych a tym bardziej z przyswajaniem ich z wody. Informacje o ilości witamin można znaleźć w hodowli np Tilapii, podobnie jest ze stosowaniem hormonów. Przy małych rybach zmniejsza się dawkę odpowiednio do wagi ryby , czy nie jest to stosowanie ,,na oko"
pozdrawiam

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.