Pleziorro Opublikowano 5 Maja 2018 #11 Opublikowano 5 Maja 2018 (edytowane) 1 godzinę temu, Sławol napisał: Tylko te kombinacje z ustawieniami to taka fanaberia jest ale każdy robi jak lubi. Tutaj ja z kolei się przeciwstawię, w moim odczuciu to nie tylko fanaberia. Miałem wcześniej automatyczny włącznik, uruchamiający świetlówki o określonych porach, niby wygodnie, niby bez fanaberii, jednak zawsze jak się odpalały to ryby były pochowane przez kilka minut. Łagodne podnoszenie ledów eliminuje ten strach. Edytowane 5 Maja 2018 przez AndrzejGłuszyca 1 Cytuj
Andrzej Głuszyca Opublikowano 5 Maja 2018 #12 Opublikowano 5 Maja 2018 Rafale..uporządkowałem;) Cytuj
Pleziorro Opublikowano 5 Maja 2018 #13 Opublikowano 5 Maja 2018 A to Ciekawe coś przeglądarka pokopsała, pisałem posta i raz zatwierdziłem a wyszło jak bym go pisał na raty Cytuj
Sławol Opublikowano 5 Maja 2018 #14 Opublikowano 5 Maja 2018 52 minuty temu, Pleziorro napisał: Tutaj ja z kolei się przeciwstawię, w moim odczuciu to nie tylko fanaberia. Miałem wcześniej automatyczny włącznik, uruchamiający świetlówki o określonych porach, niby wygodnie, niby bez fanaberii, jednak zawsze jak się odpalały to ryby były pochowane przez kilka minut. Łagodne podnoszenie ledów eliminuje ten strach. Kiedy ja zapalam światło w akwa to ryby wiedzą, że dostaną papu i nie w głowach im chowanie się.Jak wiadomo każde akwarium jest inne, jeżeli u Ciebie fanaberie pomogły to super Cytuj
yaro Opublikowano 5 Maja 2018 Autor #15 Opublikowano 5 Maja 2018 2 godziny temu, Sławol napisał: Co do największej fanaberi...myślę, że jak ktoś ściągnie wodę z jeziora i zaleje nią baniak to przebije całą reszte Ale o piasku z Malawi na Allegro czy OLX już słyszałem. 1 Cytuj
egon44 Opublikowano 5 Maja 2018 #16 Opublikowano 5 Maja 2018 4 godziny temu, Sławol napisał: Nie twierdze, że świetlówki są lepsze od ledów pomimo tego że do nich wróciłem po kilku latach.Tylko te kombinacje z ustawieniami to taka fanaberia jest ale każdy robi jak lubi. No właśnie każdy robi jak lubi I czy to aż taka fanaberia? 4 godziny temu, Sławol napisał: Co do największej fanaberi...myślę, że jak ktoś ściągnie wodę z jeziora i zaleje nią baniak to przebije całą reszte Jak przenosić to wszystko,łącznie z kamieniami,podłożem oraz rybami 2 godziny temu, Pleziorro napisał: Tutaj ja z kolei się przeciwstawię, w moim odczuciu to nie tylko fanaberia. Miałem wcześniej automatyczny włącznik, uruchamiający świetlówki o określonych porach, niby wygodnie, niby bez fanaberii, jednak zawsze jak się odpalały to ryby były pochowane przez kilka minut. Łagodne podnoszenie ledów eliminuje ten strach. Zgadzam się z Tobą Rafale... Cytuj
Andrzej Głuszyca Opublikowano 5 Maja 2018 #17 Opublikowano 5 Maja 2018 Fanaberią to jest posiadanie akwarium z rybami w domu. I nic tego nie tłumaczy : bo obserwuję "naturalne" zachowań ryb. Oczywiście to mój punkt widzenia i nie podlega ocenie . 7 1 Cytuj
Zygi Opublikowano 5 Maja 2018 #18 Opublikowano 5 Maja 2018 Co do podmian wody z początku tematu to ja podmieniam sporadycznie max 10% co jakiś miesiąc może i dłużej, to zależy jak paruje woda. Jeżeli poziom się już sporo obniży to trochę spuszczam i dolewam kranówki przez ustrojstwo, ale po tym liczę się na dodatkowy wysyp zielonych glonów, których i tak mam sporo(chodzi o czyszczenie szyb-po 2,3 dniach są całkiem zielone). Spowodowane to jest wyższym stężeniem NO3 w kranówie(ok 7) niż w zbiorniku(niewykrywalne). Następny temat poruszany tutaj dotyczący mnie to ledy i sterownik. Dosłownie niebo a ziemia - czyli ledy a świetlówka, którą kiedyś miałem. Przy świetlówce kolory nie były tak intensywne a zapalanie i gaszenie doprowadzało mnie i ryby do szału(szczególnie ryby bo jak gasiłem to mało się nie pozabijały przy ucieczce w skały). Przy sterowniku i ledach nic mnie nie interesuje, zapalają i gaszą w takim tempie jak by słońe zachodziło( w 15 min.) No ale każde akwarium jest inne i każdy może mieć inne doświadczenia i zdanie. Pozdrawiam 1 Cytuj
Andrzej Głuszyca Opublikowano 7 Maja 2018 #19 Opublikowano 7 Maja 2018 (edytowane) Temat dotyczący wpływu witaminy B i aloesu na nasze ryby został wydzielony jak niżej. Edytowane 7 Maja 2018 przez AndrzejGłuszyca Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi