Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio też to przerabiałem. 2 tygodnie temu postanowiłem zredukować pierwotną obsadę bo jakoś naturalnej selekcji nie było. Z podstawowego 500 litrowego akwarium wszystkie ryby poszły na dwa dni do 160 litrowego (które mi zostało i postanowiłem go nie sprzedawać a przydaje się na takie okazje). Na ten czas tymczasowe akwarium obsługiwał tylko filtr biologiczny, który dzięki temu nie "umarł". Natomiast do kotnika poszła tylko jedna inkubująca samica i była tam aż nie wypuściła młodych.

Opublikowano

Jeden napowietrzacz, trójnik na wylot i trzy wiaderka obsługiwane. Pojedyńcze ryby były wożone na spotkania tylko na napowietrzaczu siedziały dwie doby i było ok, ale tylko jedna w wiadrze była i delikatna podmianka wody co kilka godzin. 

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Msobo nie redukuje. Mam 9 sztuk z czego pewne 2 samce. Chce się pozbyć samców Maison reef i samców Labeotropheus Trewavasae MC. Nad Acei się jeszcze zastanawiam.

Opublikowano

Ryby spokojnie możesz przenieść do tego akwarium, w tej ciasnocie i przy pustym szkle nic tam się nie zadzieje, falownik ok napowietrzy wode ale filtr jakiś by się jednak przydał, na podmianach i chemi możesz nie ujechać szczególnie jak zrobi się więcej niż dwa dni.

Opublikowano
44 minuty temu, egon44 napisał:

A ile szt posiadasz?

Mam 8 szt ale więcej samców niż samic, prawdopodobnie mam 5+3. Zastanawiam się nad zostawieniem 2+3 i ewentualnym dokupieniu kilku samic.

1 godzinę temu, LECHPL napisał:

Ryby spokojnie możesz przenieść do tego akwarium, w tej ciasnocie i przy pustym szkle nic tam się nie zadzieje

Właśnie tak samo myślę.

1 godzinę temu, LECHPL napisał:

falownik ok napowietrzy wode ale filtr jakiś by się jednak przydał, na podmianach i chemi możesz nie ujechać szczególnie jak zrobi się więcej niż dwa dni.

Cała operacja musi potrwać szybko, mam zamiar specjalnie na ten czas wyeksmitować żonę i córkę do teściów :D więc powinienem zdarzyć. Jak się okaże że nikt nie przygarnie w miare szybko redukowanych ryb to faktycznie bede zmuszony wrzucic tam jakiegos filtra.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Kubeq napisał:

Mam 8 szt ale więcej samców niż samic, prawdopodobnie mam 5+3. Zastanawiam się nad zostawieniem 2+3 i ewentualnym dokupieniu kilku samic.

Ewentualnie zostaw sobie 3/4 samce a dokup z 6szt samic...Acei rewelacyjnie wygląda w stadzie..

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Operacja zakończona pomyślnie. Ryby przebywały w małym akwarium niecałą dobę i wystarczyło użycie samego falownika. Dla pewności na czas prac związanych z rearanżem użyłem również kordon amquel plus, dawkę wg zaleceń producenta.

Niestety podczas oględzin otworów moczowo-płciowych u Maisonów nie byłem w stanie stwierdzić u dwóch ryb co to za gagatki, więc postanowiłem jeszcze je przetrzymać w najgorszym wypadku będzie 3+3.

Acei zostawiłem całe 8szt wg badania 5+3 ;) Msobo również zostawiłem 8 sztuk, niestety niedawno jeden samczyk zszedł w wyniku pobicia ? także mam 1 pewnego samca i 7 zagadek, ryby na tyle małe że ciężko mi było jednoznacznie stwierdzić płeć, choć u kilku nieśmiało typuje że dziewczynki.

Labeothropheus MC zredukowany do 1+4.

• Lubię to 1