Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z informacją na temat tej odmiany estherek :D

Samce mam , a jak wygląda samica :?: :?: :?:

Mam młode z jednego miotu w którym są ałaśnie samczyki BB morph i kilka dziwnych samiczek , pomarańczowe jak red-red z kropkami , a nie plamkami jak OB morph.

Może ktoś zma odpowiedź czy to samiczki BB morph czy może tylko takie ubarwienie OB morph :?: :D

Opublikowano

nie wiem czy dobrze pamietam, czy moze sam ubzduralem sobie to w glowie, ale morfizm wykazuja chyba tylko samce, Znaczy sie, ze inne od bazowego koloru i wzoru, czyli w tym przypadku OB morph, rodza sie tylko samce, samice sa chyba zawsez takie same.

Jesli pisze bzdury, niech ktos mnie subtelnie poprawi ;)

Opublikowano

Temat jest conajmniej arcyciekawy.

Ja również słyszałem, ze BB morph to są tylko samce.

Może pojawi sie ktoś, kto rozwieje nasze wątpliwosci ? :P

Piotr.

Opublikowano

Może pojawi sie ktoś, kto rozwieje nasze wątpliwosci ? :P

Piotr.

Ja w tym temacie niestety nie będę mógł się wypowiedzieć, bo oddałem swoje BB. ale również jestem ciekawy :D

Opublikowano

znalazłem swego czasu taki artykuł w necie:

http://tinyurl.com/l835m

jest co prawda o jeziorze Wiktorii i o ile dobrze rzuciłem okiem, o tamtejszych haplochromisach, ale traktuje o polimorfiżmie wśród pielęgnic, mówi o badaniach, jakie prowadzono i jakie im wychodziły krzyżówki. Gdyby ktoś by w stanie to przetłumaczyć, proponuje przyznanie mu honorowego członkostwa w Klubie ;)

• 8 lat później...
Opublikowano

wątek z wykopalisk, ale znam odpowiedzi na te pytania..... Mam własne OB morphy kilka lat i rodzice OB dają narybek w każdej formie. Czyli z pary OB możemy mieć: samce OB morph, samice OB morph, samce BB, samice BB i samice O morph, te o których pisał Danielj. Jakie potomstwo rodzi się dalej, jeszcze nie dotarłem do tego zagadnienia. Mam w akwa jedną samiczkę O morph i samca BB. Te akurat nie maja się ku sobie.

zdjecie samiczki O morph

P3190097_zps4a460b28.jpg

Opublikowano

Qrcze, ja zawsze miałem same samce BB morph. Niestety gdzieś zapodziałem fotki, ale u mnie baaaardzo podobne w maści do samczyków saulosi.

Przezda kusisz by władować znowu do baniaczka esterki OB morph :)

• Dziękuję 1
Opublikowano

bo są bardzo ładne ryby i interesujące z punktu rozrodu... co powstanie po rodzicach jakie niespodzianki, a tarło moich widziałeś? Nie to zajrzyj do działu rozmnażanie i odszukaj mój wpis tarło Estherae OB Morph

Opublikowano

Oj dawno Cię nie było See, z ww

wytrzymalem pól roku, pisałem Ci że drażniło mnie ich zachowanie. A Twoje określenie na te male kolorowe rybki było "oczoje..na mbuna" hehehe. Łaciate juz mam od 2009 a nonmbune wymieniłem w 2008

To te jest OT ! Przecież prosiłem wyżej, żeby takie sprawy na priv.