Mat2409 Opublikowano 1 Maja 2018 #1 Opublikowano 1 Maja 2018 Witam. Jestem tutaj nowy, więc przepraszam jeśli temat już był (nie mogę znaleźć niestety). Mam pytanie odnośnie małych pyszczaków. Akwarium 240l. Przydzielone pleksą. Z jednej strony 2 pyszczaki yelow ok 6-7cm. A z drugiej ok 40 szt małych pysi od ok 1.5 cm do 3-4cm. I tu moje pytanie, a mianowicie kiedy mogę usunąć przegrodę aby młode mogły swobodnie pływać po całym akwarium. Nie chce aby te 2 starsze osobniki męczyły młodzież:-)
egon44 Opublikowano 1 Maja 2018 #2 Opublikowano 1 Maja 2018 Witaj! Może być problem bo prawie dorosłe ryby mogą uznać(nawet śmiem twierdzić że uznają) maluchy jako pokarm... Jak masz dużo kryjówek to zapewne coś się tam uchowa ale gwarancji nie daję... Najlepsza opcja to oddać te dwie duże ryby,a maluszki niech sobie pływają po całym zbiorniku 2
Mat2409 Opublikowano 1 Maja 2018 Autor #3 Opublikowano 1 Maja 2018 Myślę że to będzie najlepsze rozwiązanie. Dziękuję za pomoc. 1
egon44 Opublikowano 1 Maja 2018 #4 Opublikowano 1 Maja 2018 No problem Wiadomo jak maluchy dorosną to redukcja obsady wskazana Powodzenia! 1
Andrzej Głuszyca Opublikowano 1 Maja 2018 #5 Opublikowano 1 Maja 2018 Mateusz... jeżeli nie chcesz ich rozmnażać w celach komercyjnych to niepotrzebnie je dzielisz. Jeżeli chcesz trochę natury to zostaw je z dorosłymi..co się uchowa to się uchowa.A jak nic się nie uchowa to i tak będziesz obserwować więcej inkubacji tej samicy. Zrób jak uważasz czyli jak pisał wyżej @egon44 albo jak masz możliwości to odwrotnie czyli male do małego akwa i niech rosną a duże zostaw tam gdzie masz. Twój wybór. 1
Mat2409 Opublikowano 1 Maja 2018 Autor #6 Opublikowano 1 Maja 2018 Redukcja Na pewno będzie, tylko chciałbym mieć z czego wybierać
egon44 Opublikowano 1 Maja 2018 #7 Opublikowano 1 Maja 2018 6 minut temu, Mat2409 napisał: Redukcja Na pewno będzie, tylko chciałbym mieć z czego wybierać No to zostaw maluchy i już
Mat2409 Opublikowano 1 Maja 2018 Autor #8 Opublikowano 1 Maja 2018 Nie chodzi mi o hodowlę komercyjną. Chcę żeby cieszyły oko. Co do młodych to są one zakupione. Nie są to potomkowie tych 2 dorosłych. Nawet nie wiem czy te 2 szt. to parka, gdyż ocaliłem je od wegetowania w 45l. akwarium i nie znam ich płci
Robson79 Opublikowano 1 Maja 2018 #9 Opublikowano 1 Maja 2018 7 minut temu, Mat2409 napisał: Nawet nie wiem czy te 2 szt. to parka, gdyż ocaliłem je od wegetowania w 45l. akwarium i nie znam ich płci Wstaw do działu identyfikacja zdjęcie tych dwóch ryb a wtedy my pomożemy ustalić gatunek i płeć... 1
Rekomendowane odpowiedzi