Skocz do zawartości

Pomoc w indetyfikacji skałki

Rekomendowane odpowiedzi

50 minut temu, Bezprym napisał:

Ja bym powiedział, że raczej granit tam występuje.

Sławku..poczytaj tutaj:

http://podwodnekrolestwo.pl/biotop-malawi-niasa/

Bardzo fajny artykuł. Polecam. Granit to u mnie występuje..pod Strzegomiem :)

• Lubię to 1

To teraz ja zamieszczę cytat

Przez cały kraj z południa na północ przebiega tektoniczny Rów Środkowoafrykański o średniej szerokości 80 km. W części północnej i centralnej wypełnia go Jezioro Niasa, które leży na wysokości 472 m n.p.m. Na południu natomiast leży dolina rzeki Shire. Rów otoczony jest krystalicznymi płaskowyżami pochodzenia prekambryjskiego. Płaskowyże są zbudowane z gnejsów, granitów, a w północnej części z kwarcytów.

Stąd

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Geografia_Malawi

7 godzin temu, AndrzejGłuszyca napisał:

http://podwodnekrolestwo.pl/biotop-malawi-niasa/

Bardzo fajny artykuł. Polecam. Granit to u mnie występuje..pod Strzegomiem :)

Bardzo fajny artykuł, ale bardziej beletrystyka, niż konkretne informacje. Wiele nieścisłości i błędnych informacji. Po pierwsze brak autora, a to już jest podejrzane. Warto wejść najpierw na stronę główną, żeby ocenić wartość źródła. Ciekawszy i bardziej miarodajny jest ten artykuł...chociaż bez informacji geologicznych;)

http://faunaflora.com.pl/arch/2000/wrzesien/malawi.php

Edytowane przez pozner

10 godzin temu, excessiveplus napisał:

Po myciu karcherem skarp na ogrodzie znalazłem ciekawy kamień . Nie pamiętam skąd jest. Mam go od zawsze. Czy ktoś wie co To jest i czy

Witaj, biały marmur posiada dekoracyjne żyłki, mulony jest z granitem. Nie nadaje się do kuchni gdyż od chemii matowieje. To tyle co wiem o kamieniach, raczej niewiele.:)

2 godziny temu, pozner napisał:

Bardzo fajny artykuł, ale bardziej beletrystyka, niż konkretne informacje.

Każdy artykuł ma swoje pozytywy  bo pozwala w szerszym świetle dostrzec to co nas interesuje. Nie powtarzamy wtedy jak mantrę ,że do np. do naszego biotopu tylko serpentynit , który tam akurat nie występuje a jest raczej wytworem pewnego rodzaju trendy.

Wiele nieścisłości i błędnych informacji.

Może to są tylko subiektywne wrażenia autora tekstu. Tego nie wiem.... nie mogę z góry wszystkiego negować.

Po pierwsze brak autora, a to już jest podejrzane.

Ale w jakim sensie podejrzane? Nie podejrzewam ,że  ktoś chce w ten sposób w jakimś celu wprowadzić nas w błąd. Każdy dzieli się wiedza jaką posiada. Tak samo my na forum.

Ciekawszy i bardziej miarodajny jest ten artykuł...chociaż bez informacji geologicznych;)

Fajny artykuł ale bardziej ogólny o samym jeziorze  jako miejscu do życia.

38 minut temu, piotriola napisał:

Nie nadaje się do kuchni gdyż od chemii matowieje.

Ma  tę zaletę ,że utrzymuje niższe temperatury jak otoczenie. Dlatego bardzo łatwo właśnie po tym rozróżnić go od stiuku który jest bardzo często mylony z marmurem a jest sztucznym tworem.