Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od pewnego czasu woda chlupocze pod głowicą mojego filtra zewnetrznego Eheim ecco pro 300. Filtr jest cały czas jakby zapowietrzony. Potrząsanie i inne metody poprawiają sytuacje ale tylko na chwile. Filtr rozbierałem już kilka razy, węże przycinałem  z dwóch stron, na nowo wciskałem na rurkę zasysającą i wylotową i na króćce zaworów filtra i nic to nie dało. W akwarium posiadam filtr Ac 2000 oraz skimer Eheim 350. Wkłady w kubełku  to Eheim substrat pro oraz  aquael bioceramax 1600. Ma ktoś jakieś pomysły co może zapowietrzac filtr i czy moze to być właśnie bioceramax ?. Jutro kupie i założę opaski zaciskowe na łączenia węży z plastikowym rurkami zasysajacymi i wylotową. Filtr kupiony w styczniu tego roku.

Opublikowano

Mialem dokladnie taki sam problem z ecco pro 300. Okazalo się ze przyczyna byla bardzo brudna watolina ktora powodowala ze filter wiecej wody wypompowywal niz do niego naplywalo. Moze byc ze u Ciebie woda przez wkłady przeplywa za wolno co wytwarza podcisnienie u gory filtra powodujac chlupotanie wody. Latwo mozna to sprawdzic. Wyjmij caly kosz z wkladami z filtra i uruchom pusty filter bez zadnych wkladow. Jesli nie bedzie się zapowietrzal to znaczy ze musisz pokombinowac ze zlozem ( dac mniej albo luzniej zeby woda swobodniej przeplywala).

• Lubię to 1