Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

otoz mam w 200l serafila 900 + wew;

przesiadam sie na wiekszy zbiornik i pytanie, moze wykorzystac tego serafila i dokupic np tetratec 700 ? czy dwa kubelki sprawdza sie w malawi ? oczywiscie na obu jako prefiltr bylaby gabka...

co o tym myslicie ?

Opublikowano

Z czystym sumieniem mogę polecić Tobie stosowanie dwóch kubełków. Ja do swoich 390 l mam podłączone dwa kubły od ponad trzech lat. Dwa lata jechałem na Fluvalu 204 + Unimax 250. Z tworem pt. Unimax pożegnałem się na zawsze, w tej chwili pracuje Fluwal + JBL 500. Na ssaniu mam założone prefiltry. Wewnętrznym posiłkuję się tylko gdy wyjeżdżam na urlop ( akwa zostaje bez profesjonalnego nadzoru :wink: ) lub gdy panuje upał i temperatura przekracza dopuszczalne normy.

Opublikowano

A ja nie potrafię się przekonać do dwóch kubłów, zamiast wew.... moim zdaniem porządny, dopasowany do wielkości akwa, filtr/pompa, będzie zdecydowanie lepiej mechanicznie oczyszczać wodę. Ale ręki obciąć sobie nie dam :twisted:

Opublikowano

Hmm ja jak narazie wole wewnętrzny + kubełek. O wiele lepiej się sprawdza w kamienistych terenach:)

Ale są osoby jak Harisimi które wewnętrznego nigdy nie wsadzą do baniaka i ciągną na dwóch kubłach czyszcąc je na zmiane. JEdnak wewnętrzny o wiele lepiej zdmuchnie te brudy z piachu. Takie moje zdanie.

Choć przy małej obsadzie, ustawieniu kamieni nie blokującemu obiegu wody dwa kubły też są dobrym rozwiązaniem.

Opublikowano

Ja wiem czy dobra ... osobista ... ale saturator w baniaku zawsze będzie paskudztwem ;). Na piasku w akwa 375 nie mam syfku choć pracuje tam jak narazie 1 kubeł. 2 kubły sa IMHO lepszym rozwiązaniem osobiscie nawet nie stosuje prefiltrów. Choć rozwiązanie z kubełkami tanie nie jest. Od kilkunastu lat nie stosuje filtrów wewnętrznych ale decyzje oczywiście pozostawiam zawsze konkretnej osobie. U moich kolegów jest mniej wiecej pół na pół i oba rozwiązania sprawdzają sie równie dobrze. POZDRAWIAM

Opublikowano

Hari, jak mówisz, że tak można, to znaczy, że można :wink: nie mówię, że nie. Ale i tak jestem za wew :twisted::twisted:

Cały czas nie umiem się przekonać, od początku mam mocną pompę i jestem zadowolony, nie wiem czy zamieniłbym ją na drugi kubeł (pomijając kwestię kasy). Jak piszesz Hari, jest to osobista decyzja :D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Szanowni Koledzy

Ja mam aqwa 300 litrów, z dość znaczną obsadą rybek ( 0k 35 szt wielkości od 3 do 10 cm - część z nich czeka na przeprowadzkę do drugiego akwarium ale to dopiero za ok 4-5 miesięcy). Do filtracji uzywam SERAFIL 1100 bez prefiltra, w aqwa nie mam żadnego dodatkowego filta wew. i nigdy nie miałem problemów z syfkiem na dnie (a mam biały piasek tak więc większa ilość zaraz rzucała by się w oczy). Od czasu do czasu zbiera sie parę kupek pomiędzy zagłębieniami, ale znikają w filtrze zew. podczas podmian gdy z dość dużym stumieniem wlewam wodę do akwarium. Filtr zew. czyszczę raz na dwa - dwa i pół miesiąca.