Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, mwojciechowski47 napisał:

Nie wiem jak to zadziała Baktopur to typowy środek akwarystyczny a to  lek dla ludzi może rozwalić ci florę nitryfikacyjną w akwarium .

Podobno nie ma już tego leku.jest bactoforte czy to to samo?

10 minut temu, egon44 napisał:

Najlepiej wrzuć filmik to wtedy będziemy mieli wgląd jak wygląda uraz na rybie...

Tak to możemy tylko gdybać...

Wstrzymaj się na razie z podawaniem leków,bo nie wiemy co dolega rybie...

Może to też być uraz mechaniczny...

Raczej to nie jest uraz mechaniczy.kiedys mialem takie cos u buccochromisa to az się dziura zrobila masakra 

VID_20180423_121701.mp4

Opublikowano
19 minut temu, kazik851 napisał:

Raczej to nie jest uraz mechaniczy.kiedys mialem takie cos u buccochromisa to az się dziura zrobila masakra 

Masz rację...

Zobaczyłem filmik i to nie wygląda na uraz mechaniczny,a bardziej na dziurawicę czyli  Hexamitoza...

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, egon44 napisał:

Masz rację...

Zobaczyłem filmik i to nie wygląda na uraz mechaniczny,a bardziej na dziurawicę czyli  Hexamitoza...

I co poradzic teraz co zastosowac?metronidazol mam pod reka 

Edytowane przez kazik851
Opublikowano
1 minutę temu, kazik851 napisał:

I co poradzic teraz co zastosowac?

Przyczyną choroby są Wiciowce z rodz. Hexamita więc zastosowanie Metronidazolem może być skuteczne...

Jeśli ryba pobiera pokarm to możesz jej podawać namoczony w rozkruszonej tabletce metronidazol...

Myślę że @SlavekG coś doradzi bo już leczył ryby różnymi lekami...

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, egon44 napisał:

Przyczyną choroby są Wiciowce z rodz. Hexamita więc zastosowanie Metronidazolem może być skuteczne...

Jeśli ryba pobiera pokarm to możesz jej podawać namoczony w rozkruszonej tabletce metronidazol...

Myślę że @SlavekG coś doradzi bo już leczył ryby różnymi lekami...

Ale jak namocze to wszystkie beda jesc to z pokarmem A ile tych tabletek rospuscic do 720l ?temperaturke podnioslem do 27c.czy jakas podmianka wskazana teraz?

Edytowane przez kazik851
Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, kazik851 napisał:

Ale jak namocze to wszystkie beda jesc to z pokarmem A ile tych tabletek rospuscic do 720l ?temperaturke podnioslem do 27c.czy jakas podmianka wskazana teraz?

Nie przeprowadzaj leczenia w zbiorniku ogolnym jesli problem dotyczy tylko jednej ryby. Zorganizuj maly szpitalik z grzalka i filtrem gabkowym. Ponizej sprawdzony schemat leczenia jesli problemem sa wiciowce. Podczas leczenia zbiornik nalezy napowietrzac i musi byc zaciemniony zeby leczenie bylo skuteczne. Czasem potrzebna jest powtorka ale najpierw zajmij się pierwsza dawka.

dzień 1 - 4 gramy / 100 litrów wody
przy tabletkach 250 mg jest to 16 tabletek / 100 litrów wody
dzień 2 i 3 - 2 gramy / 100 litrów wody
przy tabletkach 250 mg jest to 8 tabletek / 100 litrów wody
dzień 4 - podmiana wody 50%
dzień 5,6,7,8,9,10 - podmiana wody od 10% do 20%

Lek rozpuszczaj w wodzie z akwarium i wlewaj rozpuszczony lek. Jesli ryba pobiera pokarm mozesz namoczyc troche pokarmu w wodzie z rozpuszczonym lekiem.

Edytowane przez SlavekG
Opublikowano
4 godziny temu, egon44 napisał:

Masz rację...

Podalem namoczony pokarm w metrodinazolu.tak się zastanawiam czy nie zakupic jeszcze baktoforte zwykle albo z s co wy na to?