Skocz do zawartości

chore acei???

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, halabala napisał:

rozumiem że chodzi tobie o zbiornik do którego miałbym przełożyć chore ryby??? Nie mam gdzie ich przenieść na czas choroby dlatego tak ciągle dociekam czy w ogólnym czy oddzielnym ale chyba jednak nie ominie mnie kupno jakiegoś mniejszego zbiornika z fitrem

Tak, w oddzielnym. Najlepiej nie robić kuracji w ogolnym dopoki nie ma takiej potrzeby. A maly szpitalik dobrze jak zawsze jest pod reka. 

Wychodze z zalozenia ze lepiej leczyc w odzielnym bo 1. Nie narazasz pozostalej obasady na niepotrzebne dzialanie lekow ( choc moze się okazac ze to bedzie potrzebne) ale dopuki nie jest to lepiej leczyc poza ogolnym 2. Potrzebujesz znacznie mniej lekow do leczenia w malym zbiorniku.

7 minut temu, darkon napisał:

Już wiele razy było pisane, ze zarówno Metronidazol jak i Zoolek Protocaps M może być stosowany w zbiorniku ogólnym bez szkody dla bakterii nitryfikacyjnych, które to są tlenowymi a metro niszczy bakterie beztlenowe.

no nie ukrywam ze taka odpowiedz mnie bardzo cieszy. Wiem powinienem najpierw poczytać potem zadawać pytania ale pierwsze akwarium pierwsze rybki i stres niesamowity żeby obsada nie padła teraz mam dużo czasu do poniedziałku zanim przyjdą leki to postudiuje forum

33 minuty temu, halabala napisał:

teraz mam dużo czasu do poniedziałku zanim przyjdą leki to postudiuje forum

Zapoznaj się z tym tekstem:

http://pkmd.pl/pl/forum2/viewtopic.php?t=1072

Lepiej i wygodniej jednak stosować to w oddzielnym akwarium i to gotowy preparat.

Edytowane przez pozner
  • Lubię to 1
  • Dziękuję 1

Teraz, halabala napisał:

no i niestety rybki nie doczekały kuracji padły obydwie:( Reszta obsady zachowuje się normalnie zobacze co bedzie dalej

No kurde bardzo szkoda, obserwuj pozostałe i jak tylko zobaczysz nienaturalne zachowanie (brak aktywności, chowanie się po kątach, nieprzyjmowanie pokarmu albo przyjmowanie i wypluwanie, opuchlizna brzuszna - nawet lekkie pogrubienie okolic brzucha powinno zwrócić Twoją uwagę)  to musisz reagować szybko, niestety te rybki wyglądały na przetrzymane dość długo.

ok będę obserwował baczniej wydawało mi się ze 2 dni temu jeszcze wszystkie normalnie się zachowywały pobierały pokarm a zawsze długo po karmieniu przyglądam się bo podoba mi się jak skubią całe dno i kamienie. Jeszcze raz wszystkim dziękuje za pomoc i chyba temat można zamknąć pozdrawiam.

8 godzin temu, Post_Mortem napisał:

@egon44 W pierwszej wypowiedzi jest o tej soli do zmywarek, ale to tak tylko na marginesie. Panowie, bez jaj - nie róbcie takich rzeczy.

Ani mi się śni,aby komuś doradzać sól do zmywarek jako kąpiel dla ryb...

Bez przesady,ale mam swój rozum ;) 

8 godzin temu, Post_Mortem napisał:

Odnośnie stosowania soli, ale kuchennej niejodowanej, zgodnie ze starą szkołą akwarystyczną taką sól stosuje się w przypadku chorób ryb, ale  jedynie jako środek wspomagający, gdyż obniża ciśnienie osmotyczne i po prostu poprawia komfort życia chorej ryby. Ryba również wydziela więcej śluzu co prowadzi do tego, że "usuwa" z organizmu szkodliwe drobnoustroje.

Samą solą natomiast się ryb nie leczy i raczej nie wyleczy.

Jasne rozumiem...

Masz całkowitą rację...

@halabala podawaj połowę dawki niż na zdjęciu które wstawiłeś...

Granulat podawaj z rana,a płatkami staraj się karmić wieczorem,jeśli takowe posiadasz...

Najlepiej by było zrobić 1-2 dniową głodówkę,a potem karmić ryby oszczędniej mniejszymi dawkami...

7 minut temu, egon44 napisał:

Granulat podawaj z rana,a płatkami staraj się karmić wieczorem,jeśli takowe posiadasz...

tak właśnie karmie wieczorem spirulina mam ja w płatkach w takim razie jutro i niedziela głodówa i oczywiście zmniejszę dawki dziękuje za podpowiedz

Edytowane przez halabala
  • Lubię to 1