Skocz do zawartości

Akwarium 112L - prośba o rady i porady

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
42 minuty temu, egon44 napisał:

Wiesz bardziej wierzę normalnym pomiarom jak sugeruje producent niż kombinowanie z wodą destylowaną..

Ale to właśnie z wodą destylowaną wręcz zalecił producent! Instrukcja testu i stoi jak byk napisane co robić w przypadku jak kolor ucieka powyżej skali. Ja tam czytam wszystko ;)
Albo im wierzymy albo nie ;)

Jutro robię kolejny pomiar NO2 i NO3 i zobaczymy co wyjdzie.
Natomiast z tego co wiem to oba etapy nitryfikacji wystartowały i to na dodatek  jednocześnie:

I etap - NH4 -> NO2 działa najlepiej bo zniknęło NH4 a pojawiło się wysokie NO2
II etap  NO2 -> NO3 też działa bo NO3 rośnie od 1 do 20 ppm.

Jak na razie nic nie grzebię w akwa i zobaczymy po testach co się dzieje.

do testu jutro, PA!

Opublikowano
4 godziny temu, Feekowek napisał:

Ale to właśnie z wodą destylowaną wręcz zalecił producent! Instrukcja testu i stoi jak byk napisane co robić w przypadku jak kolor ucieka powyżej skali. Ja tam czytam wszystko ;)
Albo im wierzymy albo nie ;)

Może masz rację...

Nie wiem jak to jest z instrukcją testu JBL'a...

Kierowałem się tym,bo posiadam test NO2 Zooleka a w jego instrukcji nie ma wzmianki o wodzie destylowanej,i stąd taka a nie inna moja wypowiedź ;) 

5 godzin temu, Feekowek napisał:

Jutro robię kolejny pomiar NO2 i NO3 i zobaczymy co wyjdzie.
Natomiast z tego co wiem to oba etapy nitryfikacji wystartowały i to na dodatek  jednocześnie:

I etap - NH4 -> NO2 działa najlepiej bo zniknęło NH4 a pojawiło się wysokie NO2
II etap  NO2 -> NO3 też działa bo NO3 rośnie od 1 do 20 ppm.

W takim razie musisz czekać aż NO2 się obniży do minimum,a NO3 wzrośnie...

Dopiero wtedy możesz zarybiać zbiornik...

Tak więc czekamy na wyniki testów... 

Powodzenia :) 

Opublikowano

Z testami robisz wszystko dobrze. Cykl ruszył i idzie prawidłowo. Zastanawia mnie tylko taki szybki przyrost NO3, trochę za wcześnie się pojawiło a nie widać jeszcze spadku NO2. Nie rób na razie żadnych podmian, dopiero kiedy NO2 zacznie wyraźnie spadać i NO3 bardzo wzrośnie to podmienisz wodę. Możesz dodać ampułkę Biodigestu. Jesteś drugą osobą o jakiej słyszałem, że przeczytała instrukcję od testów

Wytapatalkowane

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich,
kolejne pomiary: zauważalny lekki spadek NO2 i NO3

Akwarium_start.jpg

Edytowane przez Feekowek
Opublikowano
W dniu 11.05.2018 o 00:27, Feekowek napisał:

Witam wszystkich,
kolejne pomiary: zauważalny lekki spadek NO2 i NO3

Akwarium_start.jpg

NO2 spada i dobrze czyli cykl działa jak należy...

Co do NO3 to sądzę że poprzednio czyli 7 maja mogłeś źle odczytać wynik z skali barwnej testu JBL'a...Może poprzednio też miałeś wynik NO3-10mg/l który aktualnie jest taki sam...

Z odczytywaniem tego parametru na skali barwnej jest problem i nie tylko ja to zauważyłem...

Tak czy inaczej czekaj nic nie ingeruj i czekaj dalej co będzie...

Wszystko zmierza w dobrym kierunku :) 

Opublikowano (edytowane)

No to startujemy z rybkami :)
Oczywiście pH w górę.

Start na WA trwał 16 dni.
Już 12-go maja NO2 spadło do poziomu 0,1ppm więc było widać wyraźnie, że idzie ku dobremu.

Akwarium_start.jpg

Edytowane przez Feekowek
Opublikowano

Niby wszystko ok,ale dziwi mnie spadek NO3...

Powinien być wyższy przynajmniej u mnie tak było,a startowałem już kilka zbiorników i nigdy nie zdarzyło mi się abym miał poziom 5 mg/l ...

• Lubię to 1
Opublikowano
34 minuty temu, egon44 napisał:

Niby wszystko ok,ale dziwi mnie spadek NO3...

Powinien być wyższy przynajmniej u mnie tak było,a startowałem już kilka zbiorników i nigdy nie zdarzyło mi się abym miał poziom 5 mg/l ...

Zauważyłem, ze ostatnio jest to częste zjawisko przy startach zbiorników opisywanych na naszym forum, i nie mogę go w żaden sposób rozkminić czym jest spowodowane. Ostatnio startowałem znajomemu zbiornik używając wody amoniakalnej jako pożywki dla bakteri Prodibio Biodigest i wszystko przebiegło standardowo, a tu co chwila u kogoś albo NO3 niskie albo spada ?

Opublikowano
1 minutę temu, darkon napisał:

Ostatnio startowałem znajomemu zbiornik używając wody amoniakalnej jako pożywki dla bakteri Prodibio Biodigest

Czyli dokładnie w ten sam sposób jak u mnie. Może to kwestia ilości WA lub bakterii??

Opublikowano
8 minut temu, Feekowek napisał:

Może to kwestia ilości WA lub bakterii??

Nie bardzo. NO3 jest usuwane z wody przez bakterie beztlenowe w procesie denitryfikacji. Ilość WA ma wpływ na końcową ilość powstałego NO3, ale nie ma wpływu na pojawienie się bakterii denitryfikacyjnych. w twoim zbiorniku, na podstawie zamieszczonych pomiarów wynika, że NO3 zaczęło ubywać. I tu rodzi się pytanie, dlaczego? Jakiejś podmianki wody nie robiłeś, albo nie dodałeś jakiegoś preparatu do wody albo innych bakterii?