Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

powiem ci kolego te ślimaki Military helmut  sprawdzają się dobrze :)

trzeba więcej sztuk kupić koło 10 ,zrobią ci czystkę w akwarium .

ja sam mam je jest ok ,tylko one są nocni łowczy wtedy robią robotę :)

Opublikowano

Tak jak pisał @KrisT. Helmety są dobre tylko na dekoracje czyli kamienie, rurki od filtrów i szyby. Piasku w życiu Tobie nie ruszą. Miałem Helmety i przy okazji zmiany aranżacji wszystkie poszły wek. Miałem ich 7 sztuk i na szczęście się ich pozbylem. Co prawda kamienie lekko przejasnialy ale głównie w miejscach mniej widocznych. Miejsca na widoku uparcie omijaly. Dodatkowo cieszyłem się, że nie złożyły jaj bo te podobno bardzo ciężko usunąć. W Twoim wypadku raczej nastaw się na mocne ograniczenie ilości światła a wszelkie glony znikną.

Opublikowano

kolego daj im czasu ,z piasku nikt z nasz nie powiedział , ze okrzemki znikną :)

ślimaki robią dobrze swoja robotę, czasu trzeba im dać .

2 godziny temu, KrisT napisał:

po prostu nie potrafią wycyckać i wypluwać ziarenek

Opublikowano (edytowane)

..jeżeli chodzi o okrzemki na piasku to zruszaj piach palcami. Okrzemki fizycznie  są łatwe do usunięcia ( nie pisze o przyczynach) . Dotkniesz to podnoszą się w postaci pyłu. Dlatego póki co  zruszaj piach palcami .... zruszone pójdą w obieg i filtr je wyciągnie . Resztę niech czyszczą Helmety .. W świeżym akwa jest to normalne. Dlatego czekaj cierpliwie jak znikną lub  zamienią się w piękne zielone.  Pamiętaj , że podczas podmian wody dostarczasz do akwa krzemianów...dlatego póki pozwalają Ci parametry NO2   NO3 ( są niskie) rób te podmiany małe rzędu 10-15  procent max.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Mi pomogło zmniejszenie ilości światła a nie zmniejszenie czasu świecenia. Święcę 9h ale mniejszą mocą. Tu szukaj przyczyny, woda nie ma tu znaczenia.