Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Parę miesięcy temu kupiłem na allegro używany denitrator NR400 firmy AQUAMEDIC.

Wiem o konstrukcjach denitratora DIY i nawet się przymierzałem do jego budowy. Ale trafiła się okazja na zakup gotowego. Nie wiem jak sprawują się inne konstrukcje firmowe np. SERY (gdzieś czytałem że nie najlepiej), ale AQUAMEDIC spełnił moje oczekiwania. Bardzo szybko wystartował, nie zajmuje dużo miejsca w szafce i włączony jest w obieg kubełka. Poziom azotanów spadł z 50 mg/l (czasami było nawet więcej) do 10 mg/l. Na wyjściu z licznika kropel mam 0 mg/l.

Zmniejszyła się ilość podmienianej wody, która teraz jest uzupełniana tylko w związku z parowaniem i czyszczeniem dna.

Jako efekt dodatkowy przestały rosnąć kryptokoryny, co tylko pomogło mi w podjęciu decyzji o zmianie wystroju zbiornika – tzn. tylko ryby, piach i skały.

Jeszcze tylko przy najbliższym czyszczeniu kubełka chyba zmienię wkłady, aby pracował wyłącznie jako filtr mechaniczny plus jedno wypełnienie z grysu koralowego.

Opublikowano

pamietaj ze podmiany nie sa tylko i wylacznie po to aby zmniejszac poziom NO3. z podmian nie mozna zrezygnowac. moze wlasnie dlatego przestaly rosnac roslinki, bo przestales im dostarczac niezbednych soli mineralnych itp ...

pzdr

jas

Opublikowano
pamietaj ze podmiany nie sa tylko i wylacznie po to aby zmniejszac poziom NO3. z podmian nie mozna zrezygnowac. moze wlasnie dlatego przestaly rosnac roslinki, bo przestales im dostarczac niezbednych soli mineralnych itp ...

pzdr

jas

wydaje mi się, że dostają to co potrzeba w postaci nawozu tetry

a podmiana jest tak raz na dwa tygodnie, przy odmulaniu

Opublikowano

pzdr

jas

wydaje mi się, że dostają to co potrzeba w postaci nawozu tetry

a podmiana jest tak raz na dwa tygodnie, przy odmulaniu

napisales:

Zmniejszyła się ilość podmienianej wody, która teraz jest uzupełniana tylko w związku z parowaniem i czyszczeniem dna.

z powyzszego zdania wynika ze uzupelniasz jedynie ubytki ... dlatego moja uwaga. chyba ze czyscisz dno co dwa tygodnie??? jesli w dalszym ciagu podmieniasz co ok dwa tygodnie wode w ilosci ok 20% to ok.

pzdr

jas

Opublikowano
Jeszcze tylko przy najbliższym czyszczeniu kubełka chyba zmienię wkłady, aby pracował wyłącznie jako filtr mechaniczny plus jedno wypełnienie z grysu koralowego.

Pamiętaj że denitryfikator usuwa z wody NO3 natomiast zadamiem filtra kubełkowego biologicznego jest rozkład związków azotowych które są w akwa przed powstaniem NO3 i w dodatku są duzo bardziej toksyczne. Tak wić kubełek taki rozkłada np NO2 i efektem tego rozkładu jest właśnie powstanie NO3 wiec z kubełka raczej bym nie rezygnował. Fakt że bakterje odpowiedzialne za ten rozkład w dojrzałym akwa żyją praktycznie wszędzie ale na dobrym substracie w kubełku mają one jednak najwiekszą skuteczność i pozbywanie się takiego substratu może być ryzykowne zwłaszcza w sytuacjach kryzysowych.

Opublikowano
Pamiętaj że denitryfikator usuwa z wody NO3 natomiast zadamiem filtra kubełkowego biologicznego jest rozkład związków azotowych które są w akwa przed powstaniem NO3 i w dodatku są duzo bardziej toksyczne. Tak wić kubełek taki rozkłada np NO2 i efektem tego rozkładu jest właśnie powstanie NO3 wiec z kubełka raczej bym nie rezygnował. Fakt że bakterje odpowiedzialne za ten rozkład w dojrzałym akwa żyją praktycznie wszędzie ale na dobrym substracie w kubełku mają one jednak najwiekszą skuteczność i pozbywanie się takiego substratu może być ryzykowne zwłaszcza w sytuacjach kryzysowych.

Z kubełka nie mam zamiaru rezygnować więc oczywiście zostaje, a skoro jest tak jak piszesz, to zostaje z wkładami takimi jak były, czyli filtracja mechaniczna (ehfimech) i biologiczna (micromec JBL).