Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  W dniu 8.07.2018 o 14:35, halabala napisał(a):

W kranie mam poniżej 5 a w baniaku przed podmianą 15 tak obstawiam bo kolor jest zdecydowanie jaśniejszy od 20 ale  ciemniejszy od 10

Rozwiń  

Mając taki poziom NO3 w zbiorniku możesz śmiało zrobić 15% podmiankę...

A powiedz mi czy kilka dni po podmiance ryby dalej mają takie objawy?

Opublikowano
  W dniu 8.07.2018 o 18:22, egon44 napisał(a):

A powiedz mi czy kilka dni po podmiance ryby dalej mają takie objawy?

Rozwiń  

Właśnie nie zachowują się tak ok godziny potem wszystko wraca do normy

Opublikowano

Zlej kilka litrów wody z ustrojstwa najpierw do kibla a potem zacznij lać do akwarium. Ryby też mi raz siadly przy dnie jak zalałem od razu wody do akwarium. W tym zamkniętym korpusie z weglem też zapewne zachodzą jakieś reakcje które szkodzą rybom.

Opublikowano
  W dniu 9.07.2018 o 07:44, sirk napisał(a):

Zlej kilka litrów wody z ustrojstwa najpierw do kibla a potem zacznij lać do akwarium. Ryby też mi raz siadly przy dnie jak zalałem od razu wody do akwarium. W tym zamkniętym korpusie z weglem też zapewne zachodzą jakieś reakcje które szkodzą rybom.

Rozwiń  

Dokładnie zawsze zlewam pierwsze litry do kibla 

W dniu 9.07.2018 o 06:31, robinqaz napisał(a):

....albo masz za duży przepływ wody przez ustrojstwo i węgiel nie nadąża wchłaniać toksyn...

Rozwiń  

Co do przepływu to nie mierzyłem ale zawsze bardzo delikatnie odkręcam kran i woda powolutku sobie leci do akwarium także wydaje mi się że przepływ jest ok. Wymienię wkład na nowy i zobaczę może to pomoże 

Opublikowano (edytowane)

Witam kolejna podmianka za mną więc napiszę kilka słów. Miałem taki nawał pracy że wodę podmieniłem dopiero dzisiaj, wody też nie udało mi się zgromadzić w takiej ilości  żeby odstała, nowego wkładu  węglowego nie zamówiłem jednym słowem nie zrobiłem nic. Spróbowałem przy nalewaniu wody przez ustrojstwo ustawić mały a nawet minimalny przepływ i  pomogło, wcześniej odkrecalem normalnie kran i tyle, muszę to trochę sprostować bo w poście nr16 napisałem że woda leci powoli tak mi się wydawało a jednak można jeszcze wolniej ustawić. Ryby po podmianie zachowują się normalnie wszystko jest w porządku. Czy ten przepływ  z węża 3/8" ma aż takie znaczenie czy to zwykły zbieg okoliczności nie wiem, ale cieszę się że w końcu ryby po podmianie nie męczą się jak wczesniej i zachowują się normalnie. Dziękuję za wszystkie podpowiedzi i pozdrawiam

Edytowane przez halabala
  • Lubię to 1