Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, halabala napisał:

W kranie mam poniżej 5 a w baniaku przed podmianą 15 tak obstawiam bo kolor jest zdecydowanie jaśniejszy od 20 ale  ciemniejszy od 10

Mając taki poziom NO3 w zbiorniku możesz śmiało zrobić 15% podmiankę...

A powiedz mi czy kilka dni po podmiance ryby dalej mają takie objawy?

Opublikowano
2 godziny temu, egon44 napisał:

A powiedz mi czy kilka dni po podmiance ryby dalej mają takie objawy?

Właśnie nie zachowują się tak ok godziny potem wszystko wraca do normy

Opublikowano
5 godzin temu, halabala napisał:

Właśnie nie zachowują się tak ok godziny potem wszystko wraca do normy

No to wszystko wskazuje albo na wadliwy wkład węglowy, albo coś z Twoją wodą jest nie tak... 

Opublikowano

Zlej kilka litrów wody z ustrojstwa najpierw do kibla a potem zacznij lać do akwarium. Ryby też mi raz siadly przy dnie jak zalałem od razu wody do akwarium. W tym zamkniętym korpusie z weglem też zapewne zachodzą jakieś reakcje które szkodzą rybom.

Opublikowano
2 godziny temu, sirk napisał:

Zlej kilka litrów wody z ustrojstwa najpierw do kibla a potem zacznij lać do akwarium. Ryby też mi raz siadly przy dnie jak zalałem od razu wody do akwarium. W tym zamkniętym korpusie z weglem też zapewne zachodzą jakieś reakcje które szkodzą rybom.

Dokładnie zawsze zlewam pierwsze litry do kibla 

4 godziny temu, robinqaz napisał:

....albo masz za duży przepływ wody przez ustrojstwo i węgiel nie nadąża wchłaniać toksyn...

Co do przepływu to nie mierzyłem ale zawsze bardzo delikatnie odkręcam kran i woda powolutku sobie leci do akwarium także wydaje mi się że przepływ jest ok. Wymienię wkład na nowy i zobaczę może to pomoże 

Opublikowano
3 godziny temu, halabala napisał:

Wymienię wkład na nowy i zobaczę może to pomoże 

..najpierw wlej odstaną wodę. Może okazać się  ,że wkład jest OK . Ale lej  bez węgla.  Możesz dać uzdatniacz jak masz..jak nie to nie dawaj. Ale odstana musi być.

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

Witam kolejna podmianka za mną więc napiszę kilka słów. Miałem taki nawał pracy że wodę podmieniłem dopiero dzisiaj, wody też nie udało mi się zgromadzić w takiej ilości  żeby odstała, nowego wkładu  węglowego nie zamówiłem jednym słowem nie zrobiłem nic. Spróbowałem przy nalewaniu wody przez ustrojstwo ustawić mały a nawet minimalny przepływ i  pomogło, wcześniej odkrecalem normalnie kran i tyle, muszę to trochę sprostować bo w poście nr16 napisałem że woda leci powoli tak mi się wydawało a jednak można jeszcze wolniej ustawić. Ryby po podmianie zachowują się normalnie wszystko jest w porządku. Czy ten przepływ  z węża 3/8" ma aż takie znaczenie czy to zwykły zbieg okoliczności nie wiem, ale cieszę się że w końcu ryby po podmianie nie męczą się jak wczesniej i zachowują się normalnie. Dziękuję za wszystkie podpowiedzi i pozdrawiam

Edytowane przez halabala
  • Lubię to 1