Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Makok, wydaje mi się, choć jestem lajkonik, że podzielone toto wszystko jest , gdyż inaczej ze względu np. na objętość galerii mogłoby się wysypać, i wtedy leżałoby wszystko, natomiast teraz jak się sypnie to chwilowo np. tylko galeria lub tylko forum, a inne części np. serwis można przeglądać. Także przypusczam, że z punktu widzenia programistów to jest rozwiazanie lepsze niż całkowita integracja poczszczególnych części. Ale jak powiedziałem - ja jestem lajkonik w tych sprawach.

Przypomniało mi się jeszcze jedno odnośnie konkursu - muszę przyznać rację Bliźniakowi, któremu proponowałem przed konkursem, by podzielić go na jakieś kategorie litrażowe oraz/lub mbuna/non-mbuna. Spoglądając na liczbę zgłoszeń widzę, że przemiawiało przez niego pewnie doświadczenie lub intuicja ;)

Myślę też, że sam konkurs warto 'powiesić' gdzieś na serwisie (banerek albo link), aby nowi użytkownicy oraz klubowicze, którzy jakimś cudem o nim nie wiedzieli mogli się poinformować ;) Chodzi mi o to, że, jak sądzę, taki konkurs organizowany cyklicznie może mobilizować nowych klubowiczów/sympatyków/gości do zakładania fajnych baniaczków, do wkladania pracy w ich aranżację i jest promocją samego klubu - wszak ludzie myślą 'jak oni się tak mądrują, to niech sami pokażą co potrafią'. I tu mamy gotowy wycinek tego co prezentują klubowicze (of kors jest jeszcze b. bogata galeria).

To takie luźne przemyślenia.

Pozdrawiam

Opublikowano

Podzial na rozne serwery/bazy wynika po czesci z zachowan historycznych ( galeria lezy poza naszym zasiegiem, na serwerach um-uma ) jak i kwestii zwiazanych z bezpieczenstwem ( wlam na forum nie przenosi sie na baze, serwis czy album ) oraz wydajnosciowych - spodziewalismy sie duzego ruchu w Albumie, wiec swiadomie odseparowalismy go od pozostalych czesci serwisu.

Rozbieznosc wynika jeszcze z historycznej migracji baz z serwisu malawi.pl do nas.

Do tego dochodzi mozliwosc zakladania kont tylko na forum albo tylko w bazie. I tutaj nie da sie tego spiac w prosty sposob, bo na przeszkodzie stoja rozne mechanizmy autentykacji zastosowane w poszczegolnych serwisach. Owszem, moznaby pokusic sie o znalezienie/uruchomienie jednego rozwiazania, ktore probowaloby obejmowac wszystko, to co mamy teraz, ale z doswiadczenia wiem, ze takie rozwiazania "pudelkowe" nie koniecznie dobrze wpasowuja sie w profil dzialalnosci danego serwisu.

Co do umieszczenia informacji na forum, to nie mam nic przeciwko temu, aby ktos z Was pokusil sie o napisanie paru slow podsumowania a ja to pozniej chetnie zamieszcze na serwisie wraz ze zdjeciami nagrodzonymi w konkursie.

Opublikowano

ja ja wchodzę na forum, to po prostu lezę do działów gdzie są nowe wątki. ;P

co do konkursu... cieszę się z wygranej w "ciekawostce", byłem zdziwiony małą frekwencją w głosach i niewielką liczbą zdjęc, jeśli będzie next time, mam nadzieje, że konkurencja i rywalizacja w głosowaniu będzie większa.

Gratuluję zwycięzcom i reszcie z "pudła" wyników i do następnego razu! :)

Opublikowano

Gratuluje wszystkim tym bardziej i mniej wygranym także. :)

Jeśli chodzi o frekwencje itp. to następnym razem co 3 dni trzeba zakładać na forum wątki „około zgłoszeniowe”, a następnie co 2 dni wątki „około konkursowe” :wink:

Tylko w takim wypadku padła by idea, żeby głosujący nie wiedzieli na kogo fotkę głosują, ale i tak w większości było wiadomo.:wink:

Z drugiej strony na akwarium.info frekwencja (jeśli chodzi o liczbę zgłoszonych zdjęć) większa, ale czy poziom większy… ?

Opublikowano
to moze next time zdjecia nowe niepublikowane w galerii/albunie tylko ?

pomysł fajny, ale pewnie wymagałby zatrudnienia osoby do przyjmowania i weryfikowania zdjęć :P

aczkolwiek ja popieram

Opublikowano

A czemu miałoby to służyć? Rozumiem wykluczenie z udziału laureatów poprzednich edycji, ale dlaczego ograniczać tych, którzy w galerii zaprezentowali swoje baniaczki anie wystawili ich dotychczas w konkursie? Przecież to nie tajemnica, że są w galerii zdjęcia akwariów, które gdyby wzieły udział w omawianym konkursie miałyby duże szanse zupełnie poprzestawiać wyniki (mówię o sobie). Dlatego nie rozumiem czemu miałoby to służyć - pytam bez złośliwości.

Zastanawiam się natomiast, czy dla promowania przyszłych edycji konkursu (jeśli takowe są planowane) organizatorzy zamierzają zestawic jakoś w galerii np. uczestników obecnego konkursu, tak jak to ma miejsce np. w przypadku archiwum i akwariów, które zostały wyróżnione w 2004 r. Być może nie wszyscy oglądający galerię wiedzieli o konkursie, są świadomi jego wyników, etc. (pisali o tym koledzy wyżej)? wiedząc, że taka inicjatywa została odnowiona w KM mogliby uzyskać motywację, do dopieszczenia swoich baniaków na przyszłe edycje konkursu.

Pozdrawiam

Opublikowano

Jakby trzeba bylo przyslac zdjecia, ktore nie byly umieszczone w galerii to ja np. udzialu bym nie wzial -- bo nie mialbym czasu na fotografowanie. Juz i tak musialem wybierac czy startowac w konkursie KM czy w innym serwisie bo -- fotki nie moga byc i tu i tam zglaszane do kilku konkursow -- co dla mnie jest troche bez sensu. Fotografia jest fotografia -- najlepsze foty sie zglasza do roznych konkursow bo sa .... najlepsze/ulubione etc. ;]

Coz -- moze cos jeszcze zdaze wygrzebac do konca lutego... zobaczymy...

Opublikowano

a czemu do końca lutego? jakiś nowy konkurs?

mi chodziło o aktualną fotkę - a nie zbiornika niepublikowanego w galerii - służyć by to miało rozmyciu nieco "znanych baniaków" (w obecnym konkursie rozpoznałem połowę baniaków)

np M_sobo dzisiaj wystawił fotę, która nijak się ma do poprzedniego baniaka - wręcz można ją pomylić ...

Opublikowano

VDR piszesz może o konkursie na Akwarium Info? Teraz chyba puściłem farbę, ale przecież im więcej osób tam zgłosi zdjęcie tym lepiej dla popularyzacji malawi i podniesienia poziomu ;) Aby być precyzyjnym, to nie można zgłosić tylko takiego samego zdjęcia, ale inne zdjęcie tego samego baniaka już tak. Aha - dodam, że konkurs tam trwa do 28 lutego. Z tego co wiem, niektórzy klubowicze zamierzają startować :)

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.