Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gdyby to była nieszczelność na wejściu to zapowietrzały by się obydwa korpusy. Zapowietrza się korpus ze sznurkami, które stawiają większy opór wodzie niż gąbka. Dlatego upatrywał bym nieszczelności w samych korpusach. Nieszczelność na zasysie prowadziła by do pojawienia się powietrza w korpusie z gąbką, ze względu na większy przepływ przez nią, a co za tym idzie na większą siłę zasysającą powietrze.

Opublikowano

To dziwne bo nieszczelność na korpusach za bardzo nie ma się skąd wziąć u mnie. - tak na szybko analizując. 
Pokrywy korpusów mam na sztywno, porządnie przykręcone do ścianek szafki.
Same korpusy zawsze dobrze dokręcam (nie za mocno, ale 200% szczelnie). Wszystkie uszczelki w korpusie zawsze sprawdzam, bo czasami któraś potrafi się zsunąć. 
Śrubki odpowietrzające mam dokręcone.
Rurki na dolocie i wylocie z korpusów dokręcone, zresztą nie mają jak się poluzować bo są w pozycji nieruchomej, sztywnej, nie narażonej na jakiekolwiek oddziaływanie, nic nimi nie wygina przy odkręcaniu korpusów, etc. 

Opublikowano

A czy korpus jest napewno dobrze dokręcony? Patrząc na zdjęcie wygląda jakby brakowało ok. 2mm. Czy tak samo jest w przypadku gdy masz założoną gąbkę?

Opublikowano (edytowane)

Korpus jest dobrze dokręcony, bardziej się już nie da. 

Na pierwszym zdjęciu widać po lewej korpus ze sznurkami, a po prawej z gąbką. W obydwu przypadkach "odstęp" między kołnierzem korpusu a pokrywą jest wynosi ok. 2mm.

Edytowane przez luck83
Opublikowano (edytowane)

obstawiał bym na zalegające powietrze między korpusami a zasysem, jak pisałem u mnie powietrze zalegało na kolanku przy wejściu do zbiornika nad szybą. Pierwszym razem, zanim wpadłem na pomysł wypchnięcia powietrza wodą pod ciśnieniem przez zawór sputowy, zrobiłem praktycznie to samo odwracając pompę. Efekt ten sam bez użycia zaworu spustowego. Pozamykaj wszystkie zawory, odwróć pompę i włączając ją jednocześnie otwórz zawory. Jeśli wpust wody do akwarium masz nad taflą wody oczywiście musisz go zanurzyć tak aby nie zaciągał powietrza. Woda płynąca przez mechaniki w kierunku zasysu powinna wypchnąć całe powietrze. Po odpowietrzeniu pozamykaj zawory, odwórć pompę i jeśli faktycznie zalegające powietrze zostało usunięte powinno śmigać. Co prawda nie masz zaworów między korpusami ale jeśli te przed nimi są szczelne to podciśnienie nie powinno puścić wody z układu po odkręceniu pompy. Sposób trochę mało praktyczny ale jeśli zamierzasz przerabiać układ to na jednorazową akcję może się sprawdzić.

Może w korpusie z wkładem sznurkowym woda przepływa swobodniej niż w drugim z gąbką i dlatego w nim zbiera się powietrze - leci tam gdzie lżej i szybciej. 

Edytowane przez radecki
Opublikowano

Nie obstawialbym zalegajacego powietrza. Uklad powinien po jakims czasie pozbyc się powietrza sam z siebie - przynajmniej ja to u siebie obserwuje bo nigdy nie odpowietrzam do zbyd dokladnie. Nie przejmuje się za bardzo tym ze gdzies mam jakies pecherzyki powietrza lub jakis korpus ma go troche wiecej. Po jakims czasie dzialajacy uklad tak czy siak swoja sila pozbywa się tego powietrza. Jezeli tego nie robi to tak jak ktos predzej napisal, musi on lapac lewe powietrze. Osobiscie tam bym się dopatrywal problemu.

Opublikowano

Powiem tak.. - Po wczorajszej podmianie wody i wymianie sznurkow na czyste (dałem w obu korpusach) problem zniknął. Trochę dziwne ale może faktycznie przyczyną było niedostateczne dokręcanie korpusów. Wczoraj troszeczkę posmarowalem gwint korpusów czystą wazelina kosmetyczna i jakby bardziej udało się dokręcic korpusy.
Będę obserwował ale versus moja przesiadka za 2-3 mce na większy baniak, narurowiec będzie przebudowany, więc niniejszym problemem już się specjalnie nie zamierzam przejmować :)

Wysłane z mojego E6653 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Żeby w nowym narurowcu nie myśleć o wazelinowaniu uszczelek zastosuj korpusy trzyczęściowe, można je dokręcać ręką i jest szczelnie.

Wytapatalkowane