Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam samice dokładnie 5 sztuk, jak pamiętasz dostałem kilka od Piotrka @piotriola. Niestety tarła jeszcze nie zaobserwowałem. Obecnie u mnie jest nerwowa sytuacja w akwarium gdyż do tarła szykuje się Protomelas taeniolatus taeniolatus Namelanje i zajął prawie połowę zbiornika. 

Edytowane przez Bezprym
  • Lubię to 2
Opublikowano
Mam samice dokładnie 5 sztuk, jak pamiętasz dostałem kilka od Piotrka [mention=2371]piotriola[/mention]. Niestety tarła jeszcze nie zaobserwowałem. Obecnie u mnie jest nerwowa sytuacja w akwarium gdyż do tarła szykuje się Protomelas taeniolatus taeniolatus Namelanje i zajął prawie połowę zbiornika. 
Wariat i wielu Ci o tym mówiło jak myślałeś by je mieć w swoim akwa

Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
28 minut temu, pablojogi napisał:

Wariat i wielu Ci o tym mówiło jak myślałeś by je mieć w swoim akwa

No bez przesady ma tylko takie momenty, nie jest tak że non stop. 😁

• Lubię to 1
Opublikowano
Dobra koniec o Protomelasie bo robi się OT.
Sławek spokojnie Ci pisze to moje zdanie i wielu innych niestety, uparles się to masz co masz

Opublikowano
3 minuty temu, pablojogi napisał:

Sławek spokojnie Ci pisze to moje zdanie i wielu innych niestety, uparles się to masz co masz

Nie przesadzajmy, u pyszczaków non mbuna to raczej normalne zachowania i wcale nie trzeba być Protomelasem. U mnie to samo robił Placidochromis blue otter jak podchodził do tarła. Teraz to mniej rzuca się w oczy, bo ryby urosły i się mniej boją, ale na początku to dosłownie wszystkie siedziały w drugim rogu akwarium

• Lubię to 3
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 5.12.2021 o 14:52, Bezprym napisał:

Mam samice dokładnie 5 sztuk, jak pamiętasz dostałem kilka od Piotrka @piotriola. Niestety tarła jeszcze nie zaobserwowałem. Obecnie u mnie jest nerwowa sytuacja w akwarium gdyż do tarła szykuje się Protomelas taeniolatus taeniolatus Namelanje i zajął prawie połowę zbiornika. 

Witaj, żadne Placidochromisy nie podchodziły do tarła gdy miałem Protomelasa. Te ryby już powinny się rozmnażać, moje samice nosiły mając około 4 cm. Pisałem , powodem braku tarła może być towarzystwo lub rodzaj pokarmu.
pozdrawiam

Opublikowano
40 minut temu, piotriola napisał:

Witaj, żadne Placidochromisy nie podchodziły do tarła gdy miałem Protomelasa. Te ryby już powinny się rozmnażać, moje samice nosiły mając około 4 cm. Pisałem , powodem braku tarła może być towarzystwo lub rodzaj pokarmu.
pozdrawiam

A w jakiej obsadzie je miałeś? U mnie samiec alfa dzisiaj znowu zapylił jedną samice, a samiec beta (zdjęcie klika postów wcześniej), mocno poobijany przez alfę, po przełożeniu do akwarium z fire crestami zdążył już zapylić dwie samice :). Brak płetwy ogonowej mu nie przeszkodził :)