Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja niedawno 13.02.18 startowałem na WA według szablonu z forum.Po dodaniu odpowiedniej ilości WA amoniak momentalnie skoczył na 0.8ppm a NO2 skoczyło dopiero 22.02.18 na 0.3ppm potem 25.02 zatrzymało się na  0.8ppm i tak już zostało do 09.03. Też ciągle robiłam testy i myślałam że coś jest nie tak ale niestety na wszystko potrzeba czasu 

• Lubię to 1
Opublikowano
41 minut temu, halabala napisał:

j zatrzymało się na  0.8ppm i tak już zostało do 09.03. Też ciągle robiłam testy i myślałam że coś jest nie tak ale niestety na wszystko potrzeba czasu 

wracaja do poziomow - pewnie jest tak, ze jak naturalnie wzrasta NH4/NH3 to tez powoli wzrsta NO2, jak się doleje wody amoniakalnej to NH4/NH3 wzrasta momentalnie i NO3 i tak potrzebuje czasu zeby się wytworzyć. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cykl się rozczulał pełna para 8 dni po dodaniu wody amoniakalnej  (17 dzień cyklu) zaczął spadać NH4 i rosnąć NO2, 

obecnie mam 24 dzień i Tak to wyglada

NH4 0,2 czyli Ok 

NO2 1,0 czyli max

NO3 5-10 (tak bliżej 6/7)

i teraz pytanie czy NO3 nie jest za wysokie  ? NO2 jeszcze nie zaczęlo spadać a NO3 już prawie w maksie normy, coś działać (mała podmiana) czy zostawić narazie ? 

Opublikowano

Zostaw akwarium w spokoju, nic nie kombinuj. Kiedy cykl będzie się miał ku końcowi to dopiero zobaczysz co to wysoki NO3, to co jest teraz u ciebie to pikuś, z kranu leci u mnie 3 razy więcej. Podmianę zrób dopiero po zakończeniu cyklu, przed wpuszczeniem ryb.

Wytapatalkowane

• Lubię to 2
Opublikowano
24 minuty temu, fistral napisał:

A ile NO3 jest w max dopuszczalne w Malawi ? Na testach/skali JBL 10 to już koniec zielonego przedziału.

Moim zdaniem optymalnie to 20mg/l a max to 30mg/l,ale im mniejszy poziom NO3 tym lepiej...

Powyżej to już trzeba reagować podmianą wody aby usunąć nadmiar z obiegu...

Opublikowano
Ok,
A ile NO3 jest w max dopuszczalne w Malawi ? Na testach/skali JBL 10 to już koniec zielonego przedziału.
Z której ty skali odczytujesz te mądrości? DRUGI pasek, ten z paletką, nie trzeci z karpiem koi. Z punktu widzenia ryb to najlepsze NO3 powinno wynosić 0, ale nie ma co wariować, utrzymując je na poziomie do 30 będzie dobrze.

Wytapatalkowane

Opublikowano
2 godziny temu, darkon napisał:

Z której ty skali odczytujesz te mądrości? DRUGI pasek, ten z paletką, nie trzeci z karpiem koi. Z punktu widzenia ryb to najlepsze NO3 powinno wynosić 0, ale nie ma co wariować, utrzymując je na poziomie do 30 będzie dobrze.

Wytapatalkowane

A widzisz myslelem ze to pyszczak a nie koi ;)