Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.Posiadam baniak 200l, filtr wewnętrzny aquael turbo 2000 i przeciekający przy odłączeniu z prądu stary eheim professionel. Zamierzam kupić nowy kubełek i teraz pytanie czy wybrać Eheim professionel 2275 czy Jbl e1502? Różnica w cenie niewielka dlatego mam problem w wyborze.

Opublikowano

To jest różnica 40€ na korzyść Jbl. Tylko właśnie czy jak raiders napisałeś czy to tylko marka Eheim czy naprawdę ten filtr przeważa nad Jbl e1502?

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, Zupawks napisał:

Mam takie małe  pytanko do Ciebie @Zupawks odnośnie aquael turbo 2000, też go posiadam czy filtr Ci się grzeje i podgrzewa wodę nawet do 27stopni?

Edytowane przez KarolM
Opublikowano
21 godzin temu, Zupawks napisał:

To jest różnica 40€ na korzyść Jbl. Tylko właśnie czy jak raiders napisałeś czy to tylko marka Eheim czy naprawdę ten filtr przeważa nad Jbl e1502?

Firma JBL początkowo zajmowała się produkcją lekarstw, pokarmów. Pierwszy filtr wyprodukowali po 2000 r. Firma Eheim początkowo produkowała elektryczne zabawki, pierwsze filtry powstały w latach 60. Pierwsi wprowadzili w filtrach silniki synchroniczne. Mają większe doświadczenie i pewnie stąd różnica w cenie.

• Lubię to 1
Opublikowano

Jeśli wyboru nie determinują względy ekonomiczne to ja osobiście poszedłbym w zakup Eheima.

Do 200 litrowego akwarium, przy założeniu że już masz głowicę AC 2000, a więc sprawę cyrkulacji i filtracji mechanicznej masz załatwioną, wybrałbym jednak niższy model, tj. 2271, albo coś z Classików - 2215 będzie w zupełności wystarczający.

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, KarolM napisał:

Nie, nic mi się nie grzeje mam termostat ustawiony na 26.5  C i tyle jest cały czas.

Edytowane przez Zupawks
Opublikowano
W dniu 20.03.2018 o 09:34, Zupawks napisał:

Witam serdecznie.Posiadam baniak 200l, filtr wewnętrzny aquael turbo 2000 i przeciekający przy odłączeniu z prądu stary eheim professionel. Zamierzam kupić nowy kubełek i teraz pytanie czy wybrać Eheim professionel 2275 czy Jbl e1502? Różnica w cenie niewielka dlatego mam problem w wyborze.

Polecam tobie eheima 2275 , sam go mam , rok mi pracuje , jeszcze go nie otwierałem i nie zauważyłem spadku wydajności , a mam w nim 2l. złoża + gąbki , założony mam prefiltr eheima od początku , przy mojej 240 nigdy nie chodził mi na maxa .

• Dziękuję 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

@Zupawks jeśli miałbym wybierać to poszedłbym w zakup Eheima...Do niego bym podpiął prefiltr mechaniczny HW-603A a do ogarnięcia cyrkulacji oraz zmiatania zanieczyszczeń z dna użyłbym falownika,i to powinno wystarczyć aby ogarnąć filtrację biologiczną,oraz mechaniczną w tym litrażu...Do Eheima dałbym tylko 1l złoża biologicznego i to wszystko...Natomiast do prefiltra HW między dwie gąbki dałbym cienką warstwę waty filtracyjnej(osobiście poleciłbym JBL Symec)...

Widzę że posiadasz Aquael 2000 jako mechanika,ale podałem inne rozwiązanie aby ograniczyć sprzęt w akwarium...

Ja w 200l zbiorniku mam podobne rozwiązanie co kolega @raiders z tym że ja jako biologa mam Midikani 800,a jako mechanika mam Ikolę 600max+prefiltr HW-603A który swoją drogą spisuje się na medal...Opisałem moje spostrzeżenia na temat tej filtracji tutaj 

• Dziękuję 1