Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam za miesiąc kupuje nowe akwarium 375l i do niego chciałabym zrobić filtr hamburski gdyż nie mogę mieć filtra zewnętrznego , jednak czy ktoś by mógł doradzić jaką gąbkę i pompę/ głowicę wybrać? oraz takie trochę głupie pytanie ale ile i czym wypełnić filtr?:D 

Opublikowano

Witam serdecznie na naszym forum!

Wpisz w SZUKAJ  hasło FILTR HAMBURSKI. Znajdziesz tam kilka ciekawych tematów. Ale wpisz z poziomu strony głównej a w ustawieniach zaznacz ptaszkiem WSZYSTKO. Z tego co wiem to nasza koleżanka Agnieszka  @suricade  posiada taki  i nie omieszka się pewnie podzielić swoim doświadczeniem.

Opublikowano

Andrzeju owszem mam hamburgi ale w mniejszych litrażach.

Sporo gotowych rozwiązań w tym temacie jest na tej stronie https://fish2water.com/hamburg-matten-filter.php

Pokazane i opisane są takie filtry zarówno jako biologiczne jak i mechaniczne. W razie pytań postaram się pomóc. Najwięcej wiadomości jest w języku niemiecki pod hasłem hamburger mattenfilter

Są tam nawet wzory doboru pompy i powierzchni gąbki.

Zanim zabierzesz się z projekt musisz zdecydować czy filtr ma być jako tło, zajmować jeden bok czy narożnik/narożniki ?

• Lubię to 2
Opublikowano

Bardzo dziękuję za pomoc i zabieram się za czytanie :D

Filtr ma być tylko na jeden bok.  Czy trzeba wkleić dodatkowe szkło na wymiar do gołąbki czy są jakieś inne metody? 

Opublikowano (edytowane)

Metody są różne sporo zależy od grubości gąbki , dobrze sprawdzają się korytka kablowe

c5e2d1e78d5da5e81e537404805400ba.jpg

Ja bym poszła w tym kierunku HMF%20rear%20view%20and%20front%20view.p

Tylko zamiast napędu powietrznego można dać głowicę od filtra.

Warto też pooglądać

https://www.google.pl/search?q=hamburger+mattenfilter&client=firefox-b-ab&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjInNyNkvDZAhVwSZoKHTA-AjkQ_AUICigB&biw=1138&bih=526

Edytowane przez suricade
  • Lubię to 1