Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zbiornik 240 litrów

Filtr kubełkowy

Filtr wewnętrzny

Karmione 2 razy

Obsady dokładnie nie znam

NO2, -0,2

NO3, - między 20-30

ph, 7,9

U kolegi przez ostatnie 3 dni zaczęły padać ryby pierw zaczęły pływać przy tafli wody, pierw po dopowiedziałem mu ze może biologia szwankuje i ryby się dusza ale testy w miarę ok wyszly :/

c46cc3f7abc0213271495f0ef6eb142b.jpg

323564f445f7d1fea1914d6128a19703.jpg

da765634e4572e3f6a11229fa812050c.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Od razu zaznaczam że to nie moje ryby i akwarium, Moje rybki mają się dobrze

Opublikowano (edytowane)

Trochę za wysokie masz to NO2, filtracja daję radę ? Przy NO2 rzędu 0.2ppm to już chyba zaczyna być szkodliwe dla ryb. Dodatkowo widzę że padły dwie sztuki Chindongo Demasoni, a to dość wrażliwa ryba jeśli chodzi o nieprawidłowe żywienie. Co im podajesz i w jakich dawkach ?

Edytowane przez kwiq
Opublikowano
2 godziny temu, Darekdmx napisał:

U kolegi przez ostatnie 3 dni zaczęły padać ryby pierw zaczęły pływać przy tafli wody, pierw po dopowiedziałem mu ze może biologia szwankuje i ryby się dusza ale testy w miarę ok wyszly :/

Takie zachowanie najczęściej świadczy o braku tlenu w wodzie albo jakimś zatruciu. Brak tlenu wydaje mi się, że można wykluczyć pozostaje zatrucie. Proponuję zacząć filtrować wodę przez węgiel aktywowany, wstrzymać się z karmieniem i obniżyć temperaturę wody do 22-23 stopnie żeby spowolnić trochę metabolizm ryb i wchłanianie szkodliwej substancji.

Opublikowano

Jak mówiłem nie moje akwarium i ryby tylko kumpla, żywienie takie jak zawsze od 2 lat płatki różnego rodzaju i granulki.
Może biologia jest zachwiana :/
Wczoraj mu padły następne ryby
6965f098fa09ee45096723d006a8cf5a.jpg
2ccd4a33efd38ff9f2d52fe2ea25c3c8.jpg
Dziwne białe kropeczki mają co to może być??

Ma kupić wegiel aktywny dziś pierszy raz się z czymś takim z potykam

Opublikowano

Możesz wstawić zdjęcia w dużym rozmiarze żywych ryb? Na tych trupach niewiele widać i powiększyć się nie da a już ślepy jestem ;). Dziwne białe kropeczki na rybach o jakich piszesz to może być pasożyt kulorzęsek, ale on nie prowadzi do śmierci ryb w takim szybkim tempie. Tak jak wcześniej pisałem daj zdjęcia chorych ale żywych ryb w dużym rozmiarze, inaczej to wróżenie z fusów. Kolega niech poczyta o objawach Ichtioftriozy i je porówna ze swoimi rybami ospa rybia