Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, Pleziorro napisał:

A jeśli pytasz o No3 to warto sprawdzić także i ten parametr w wodociągu, być może będzie właśnie koło 5ppm. 

Jeśli ktoś potrzebuje wody kranowej z konkretnym NO3 to ja zapraszam do siebie - u mnie w wodzie kranowej stężenie NO3 wynosi 35 mg/l ;)

A tak na poważnie, w przypadku Kolegi @jarek1969najprościej byłoby zastosować absorbent PO4 tak, żeby ten parametr utrzymywać na bardzo niskim poziomie - wówczas nie będzie miało znaczenia czy NO3 oscyluje w graniach 5 mg/l czy np. 20 mg/l

Tak jak pisałem powyżej - z czystym sumieniem mogę polecić Microbe LIft Phos Out 4 z uwagi na cenę, wydajność oraz niekłopotliwą wielkość granulatu, który nie wymaga specjalnych woreczków o bardzo drobnych oczkach (zresztą w opakowaniu z absorbentem znalazłem dołączony przez producenta pojemny woreczek na złoże).

Opublikowano
2 godziny temu, Post_Mortem napisał:

Jeśli ktoś potrzebuje wody kranowej z konkretnym NO3 to ja zapraszam do siebie - u mnie w wodzie kranowej stężenie NO3 wynosi 35 mg/l ;)

A tak na poważnie, w przypadku Kolegi @jarek1969najprościej byłoby zastosować absorbent PO4 tak, żeby ten parametr utrzymywać na bardzo niskim poziomie - wówczas nie będzie miało znaczenia czy NO3 oscyluje w graniach 5 mg/l czy np. 20 mg/l

Tak jak pisałem powyżej - z czystym sumieniem mogę polecić Microbe LIft Phos Out 4 z uwagi na cenę, wydajność oraz niekłopotliwą wielkość granulatu, który nie wymaga specjalnych woreczków o bardzo drobnych oczkach (zresztą w opakowaniu z absorbentem znalazłem dołączony przez producenta pojemny woreczek na złoże).

Rozumiem, że jak do kubełka włożę absorbent PO4 to Purolite musi zniknąć - czy tak?

Opublikowano
8 minut temu, jarek1969 napisał:

Rozumiem, że jak do kubełka włożę absorbent PO4 to Purolite musi zniknąć - czy tak?

Te środki się nie wykluczają a były nawet stosowane wspólnie i to z powodzeniem.

Opublikowano
8 minut temu, jarek1969 napisał:

Nie musisz usuwać purolite, pamietaj tylko żeby absorber PO4 był przed purolite. 

Opublikowano

U mnie obydwa złoża znajdują się w jednym filtrze, przy czym akurat Purolite mam umieszczony przed absorberem PO4 - każde z tych złoży działa prawidłowo, a umieściłem je w takiej kolejności w filtrze, żeby nie zabrudzić złoża Purolite przez ML Phos Out 4, który może pylić na miedziany kolor.

Opublikowano (edytowane)

Ja u siebe między jednym a drugim dałem cienką warstwę węgla. 

Z tego co pamiętam to absorber PO4 usuwa też krzemiany, które mogą zablokować purolite i dlatego powinien być przed nim. 

Edytowane przez rafalniski