Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Potwierdzam, Phosguard jest skuteczny i bezpieczny w przeciwieństwie do Atramentu od MicrobeLift.
Ja jednak prowadzę akwarium z ograniczoną chemią do minimum, więc radzę sobie podmianami, stąd moje pytania do autora wątku.

Opublikowano

Ja używam tego:

https://erybka.pl/product-pol-2991-EcoSystem-Phos-Fe-500-ml-2-4-mm.html

To ten skład co ten:

https://erybka.pl/product-pol-16185-Microbe-Lift-Phos-Out-4-500-ml.html

Zamawiałem w eRybce Microbe ale chwilowo był niedostępny i dostałem ten droższy w tej samej cenie :-)

Generalnie niezależnie od tego który z tych absorberów użyjesz musisz uzbroić się w cierpliwość - u mnie poziom PO4 spadł dopiero po kilku tygodniach. 

Opublikowano

Przestrzegam przed Microbe Lift - Phos Out (popularnie zwany atramentem).

Preparat w bardzo wielu przypadkach powoduje uduszenie się ryb !.

I nie piszcie, że "u mnie się nic nie dzieje" bo u mnie też się nic nie działo, a raz mało nie straciłem obsady, działo się podobnie u wielu osób i za każdym razem podobne objawy. Większość z tych osób w tym ja stosowaliśmy mniejszą dawkę niż zaleca na litraż, być może dlatego straty nie były duże, u mnie wytrzymały wszystkie ryby, ale pływały przy dnie ledwo dysząc. 

Ten preparat jest też często sprzedawany z różnymi naklejkami i na nich też różni się dawkowanie.

Opublikowano (edytowane)

Dla jasności oba wspomniane przeze mnie absorbery mają postać granulek z tlenkiem żelaza - to nie jest płyn (tzw atrament) , choć tak samo się nazywa :)

Edytowane przez rafalniski
  • Zmieszany 1
Opublikowano
31 minut temu, Pleziorro napisał:

Przestrzegam przed Microbe Lift - Phos Out (popularnie zwany atramentem).

to są Rafał Granulki więc chyba nie atrament. Ja mam pół korpusu załadowane tym już ponad pół roku i zlego słowa póki co nie powiem. Po4 niewykrywalne, i okrzemki mi zablokowało bardzo ładnie.

• Lubię to 1
Opublikowano
54 minuty temu, rafalniski napisał:

Generalnie niezależnie od tego który z tych absorberów użyjesz musisz uzbroić się w cierpliwość - u mnie poziom PO4 spadł dopiero po kilku tygodniach. 

Przyznam szczerze, że jestem trochę zaskoczony ponieważ u mnie w przypadku Microbe Lift Phos Out zbicie PO4 z poziomu 0,6 mg/l do 0,2 mg/l nastąpiło w ciągu 2 dni (zastosowałem zalecaną przez producenta dawkę w przypadku akwarium słodkowodnego, tj. 25 ml na 100 litrów wody. Następnie po dwóch tygodniach do drugiego kubła sypnąłem kolejne 100 ml absorbera i w ciągu kolejnych dwóch dni PO4 zeszło do poziomu 0,05 mg/l i tak się utrzymuje od dwóch tygodni. W ramach ciekawostki mogę napisać z uwagi na wielkość złoża ten absorber idealnie się nadaje do pojemnika w prefiltrze Eheima - mieści się w nim około 200 ml złoża i nic się nie przedostaje do wody.

Zaletą tego złoża jest również cena - za opakowanie 1000 ml zapłaciłem 52 złote, a absorbera wystarczy na długi czas.