Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 minuty temu, piterssss napisał:

Ok . A co jeśli nie dobiorą się w haremy ?

Ryby nie dobierają się w haremy tylko Ty tworzysz haremy odławiając nadwyżki samcow... Ewentualnie ryby same mogą zredukować swoją ilość...

Opublikowano

Na jednego samca dajemy kilka samiczek z tego powodu by samiec nie zamęczył samiczki, kiedy ta będzie inkubować. Tak byłoby w przypadku gdybyś miał tylko parkę. Przy kilku samiczkach ta inkubująca może w spokoju donosić ikrę, a samiec w tym czasie zajęty jest rekreacją z innymi samiczkami

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

@piterssssi jak się sprawy mają z obsadą?

Osobiście w tym litrażu szedłbym w obsadę trzy gatunkową w układach wielo samcowych aby uwaga samców skupiała się nie tylko na samicach ale też na sobie...

Ilość ryb jaką ja bym zamówił w tym przypadku to minimum po 15szt z każdego gatunku,aby uzyskać zamierzone haremy...Lepiej od razu zakupić większą ilość a potem redukować nadmiar samców...

Druga sprawa...W mbunie podstawa to spore guzowisko,aby słabsze osobniki jak i inkubujące samice miały jakieś kryjówki aby się schować przed bardziej natarczywymi osobnikami o czym już wspomniał po części kolega powyżej...

Opublikowano

:D:D:D nie ma szans na 15 szt z jednego gatunku , jeszcze nie wiem jak zrobię . Będę kupował u Aquafrica bo mieszkam obok :) zobaczę co on powie . Ale 15*35=525zł :eek: Zaraz zamówię walizkę testów , sprawdzę wodę  a potem po rybcie . Bo akwa  już stoi ponad miesiąc.

Opublikowano (edytowane)

Będzie tak:

Rdzawe

Saulosi

Cynotilapia cobue

:)

Byłem dzisiaj u Aquaafrika nagadałem się , naoglądałem , jest cool :)

Edytowane przez piterssss
  • Lubię to 1
Opublikowano
34 minuty temu, piterssss napisał:

Rdzawe już penetrują nowe tereny .... a raczej są  w szoku i siedzą w stadku. :)

Fotki lub filmik wskazany ;) 

Opublikowano

Z fotkami to mam duży problem bo wychodzą beznadziejne ale postaram się.Jest tragedia ......wczoraj było 9 pysków dzisiaj zostało tylko 6. Tu muszę wszystkich ostrzec  którzy będą budować kaseciaki; uwzględnijcie w czasie budowy kaseciaka taką sytuację jaka miała u mnie miejsce - 3 pyski wpłynęły za kaseciak i to był ich koniec .

• Zmieszany 1
Opublikowano
1 godzinę temu, piterssss napisał:

Z fotkami to mam duży problem bo wychodzą beznadziejne ale postaram się.

Zawsze można wrzucić filmik ;) 

1 godzinę temu, piterssss napisał:

Jest tragedia ......wczoraj było 9 pysków dzisiaj zostało tylko 6. Tu muszę wszystkich ostrzec  którzy będą budować kaseciaki; uwzględnijcie w czasie budowy kaseciaka taką sytuację jaka miała u mnie miejsce - 3 pyski wpłynęły za kaseciak i to był ich koniec .

Ups...Szkoda ryb...