Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

..wyłącz wszystkie filtry na 5 minut zostaw tylko skimer na środku bocznej szyby. Zobacz jakie będą efekty..bo wg mnie on może Ci nie działać. Przez pięć minut jak wyłączysz filtrację nic się nie stanie i nie będziesz miał problemów z podłączeniem. Ten film nagle  powstał ?

Opublikowano
3 godziny temu, AndrzejGłuszyca napisał:

..wyłącz wszystkie filtry na 5 minut zostaw tylko skimer na środku bocznej szyby. Zobacz jakie będą efekty..bo wg mnie on może Ci nie działać. Przez pięć minut jak wyłączysz filtrację nic się nie stanie i nie będziesz miał problemów z podłączeniem. Ten film nagle  powstał ?

Skimmer filtruje, ale zamiast filmu jest jakis pył

Opublikowano (edytowane)

..może ten temat Ci pomoże a szczególnie kwestia wkładów:

I dalej nie napisałeś czy to "pylenie " pojawiło się nagle czy już było. Jeżeli to nie wina piasku to być może któryś z wkładów się rozpuszcza albo kamień. Sprawdzaj  kolejno..

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano

Też borykam się z problemem pyłu na powierzchni. Falownik i pompa powodują, że pył jest po drugiej stronie akwa, gdzie pracuje skimmer (na 100% pracuje) plus DIY skimmer zrobiony w tle. Nic to nie pomaga. Skimmer muszę czyścić praktycznie codziennie bo się szybko zapycha.
Ja mam przykryte akwarium i prawdopodobnie ten "pył" powstaje na szybach nakrywowych. Po prostu kwitnie tam bogate życie. To by się nawet zgadzało bo niedawno zebrałem ta wodę do szklanki i zawierała coś podobnego do tego pyłu. Zgodnie z sugestią deccorativo (kiedyś, w jakimś wątku o tym pisał) powinienem przeczyścić szyby raz na jakiś czas wodą utlenioną, żeby zdezynfekować szyby. Ale ciągle mi nie po drodze do apteki a jak tam jestem to zapominam kupić. A boję się zaeksperymntować i zdjąć szyby, żeby mi ryby nie wyskoczyły ;)

Wysłane z telefonu

Opublikowano
W dniu 3/11/2018 o 15:39, AndrzejGłuszyca napisał:

..może ten temat Ci pomoże a szczególnie kwestia wkładów:

I dalej nie napisałeś czy to "pylenie " pojawiło się nagle czy już było. Jeżeli to nie wina piasku to być może któryś z wkładów się rozpuszcza albo kamień. Sprawdzaj  kolejno..

Pylenie caly czas bylo. Borykam się od dawna.