Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

po kilku dniach u mnie filterek zaczął chodzić jak kombajn... za taką cenę to jestem w szoku, nie oczekiwałem że będzie bezgłośny, ale z delikatnego szumu przemienił się w młuckę...

odsyłam to do sprzedawcy

Opublikowano (edytowane)
W dniu 2.05.2018 o 22:52, michaladam napisał:

po kilku dniach u mnie filterek zaczął chodzić jak kombajn... za taką cenę to jestem w szoku, nie oczekiwałem że będzie bezgłośny, ale z delikatnego szumu przemienił się w młuckę...

odsyłam to do sprzedawcy

Zapewne masz drgania miedzy szybą a kaskadą...

Sam posiadam kaskadę(innej marki) wprawdzie w swoim krewetkarium,i również borykałem jak podejrzewam się z tym samym problemem co Ty...

Rozwiązałem go w taki sposób,że na krawędź szyby na której powieszona jest kaskada nakleiłem uszczelkę do okien...Dodatkowo między regulatorem kaskady a szybą(patrz foto poniżej) też dałem kawałek uszczelki...

No i problem rozwiązany...

Ps.Możesz jeszcze dodatkowo nasmarować wazeliną wirnik...

101a7e710e5c8a4fmed.jpg.8a4f1d5c64dc96aff39a500cb2d8ae66.jpg

Edytowane przez egon44
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

ten element który wspiera się na szybie ma fajną gumkę także to nie od tego, filtr po prostu jest głośny i tyle, za tą cenę oczekiwałem czegoś innego... :)

a ogólnie co do kaskady to mam aquaclear 70 w 160l i jest super cicha, szkoda że na europę nie ma dostepnej wersji aquaclear 110

Edytowane przez michaladam
Opublikowano (edytowane)

Jeśli filtr przez kilka dni pracował bardzo cicho, a teraz jest głośny i nie jest to kwestia drgań przenoszonych na szybę to prawdopodobnie występuje jakiś problem z wirnikiem. Jeśli chodzi o głośność pracy sprzętu to zwykle na początku urządzenie może bardziej hałasować (mniej więcej do 2 tygodni) zanim się m.in. silnik nie "dotrze". Może spróbuj delikatnie przesmarować smarem silikonowym oś wirnika - jeśli problem nie ustąpi to po prostu reklamuj filtr.

Edytowane przez Post_Mortem
Opublikowano
14 godzin temu, Post_Mortem napisał:

Jeśli filtr przez kilka dni pracował bardzo cicho, a teraz jest głośny i nie jest to kwestia drgań przenoszonych na szybę to prawdopodobnie występuje jakiś problem z wirnikiem. Jeśli chodzi o głośność pracy sprzętu to zwykle na początku urządzenie może bardziej hałasować (mniej więcej do 2 tygodni) zanim się m.in. silnik nie "dotrze". Może spróbuj delikatnie przesmarować smarem silikonowym oś wirnika - jeśli problem nie ustąpi to po prostu reklamuj filtr.

skorzystałem z regulaminowego zwrotu, nie miałem tego typu problemów z aquaclearem, więc nie chciałem się już bawić z tym, zwłaszcza, że cena tidala była 330 zł :D

• 1 miesiąc temu...
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Cześć. Widzę że ostatni wpis z czerwca ale chciałbym wam opisać moją sytuację z Tidalem 110. 

Może przyda się innym. Zakupiłem filtr ponad rok temu po 5 m-cach oddałem go do serwisu bo głośno chodził. Wymieniono wirnik na nowy. Serwis w Polsce super. Kontakt itp  na wysokim poziomie. Po 2 m-cach miałem dość znowu chodzi głośno. Wieć piszę do nich co i jak odpowiadają że to tak naprawdę to wirnik ma gwarancję 6 miesięcy i powinienem zapłacić za nowy ( 49 zł ) bo oni nie wezmą tego na siebie ale zrobią co mogą napiszą do producenta sicce. No ale w końcu wysłałem do sklepu na rękojmę i czekam już miesiąc, sklep po ponagleniach nie odpowiada :). Ale ciekawostka w gwarancji piszą że udzielają gwarancji do 5 lat  (po zarejestrowaniu się na stronie) na filtr oprócz ..... :) wirnika i pompy czyli na plastik obudowy i kosz wewnątrz.

Ogólnie panie i panowie odradzam.

Robert

Jakby co to mam pełny zapis korespondencji.