Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mała fotorelacja z wielkiej zmiany, czyli od ziemniaka do Afryki. Zbiornik 480l brutto 200x40x60. Postanowiłem wykorzystać sprzęt który posiadam, a trochę się tego nazbierało przez ostatnie kilka, nie, kilkanaście, nie, kurde, to będzie już kilkadziesiąt lat. 15 lat temu miałem coś na kształt malawi. Zbiornik miał 200l i była w nim raczej zupa rybna niż biotop. W nowej zabawce mają pływać mięsożerne rybki z gatunku nonmbuna: placidochromis mdoka white lips, lethrinops albus lub marginatus, copadichromis melas i jedyny mbuna labidochromis caeruleus kakusa. Zastanawiam się jeszcze nad cyrtocara moorii, ale nie wiem czy to już nie przesada. W akwarium działają dwa filtry jbl 1501 z ceramiką i prefiltrami hw 603a ( mam nadzieję, że się sprawdzą, zawsze mogę dołożyć hw 303 i lub jbl901). Niestety nie mam jak upchać w "stylowej" szafce narurowców. Oświetlenie to dwie lampy led znakomitej dalekowschodniej firmy Sanrise. Są kiepskie, ale za to drogie ;). Mają jedną zaletę, posiadają zegar sterujący, więc mogę sobie zasymulować wschody, zachody czy inny techno melanż. Piasek Kreisel 0,5 - 1,2 wymieszany ze żwirkiem , kamienie podprowadziłem ze skalniaka z ogrodu. Akwarium wystartowało 25.02 na filtrach po zieleniaku i 15 % wody ze starego akwa. Mimo zapakowania do niego już całej flachy Seachem Stability 500ml nadal cykl azotowy nie rusza.

1.thumb.jpg.3230bb869a2aaa10c813e63d2a6f8b2e.jpg

Po latach HT, odpoczynek przy zwykłym LT.

2.thumb.jpg.4abc0dc2e765bb415ffe0993d42667bc.jpg

Początek malawi.

6.thumb.jpg.ab6d5614c81d63f24c52a469b7fa674c.jpg

Hodowla bakterii.

3.thumb.jpg.4b95d2d1057a5803cf1f5291411efce2.jpg

5.thumb.jpg.f98fbac3b5ec742c23ffd3123c4b4da8.jpg

Gruz.

7.thumb.jpg.04ad26e1b326a12748682eede3b3eede.jpg

Wschód.

8.thumb.jpg.3f8c369ce7018fbdee11e8a91e84eb9f.jpg

Środek dnia.

9.thumb.jpg.efead6130147341c7b1eebcefb8d6694.jpg

Zachód.

Jeżeli zbiornik przejdzie proces dojrzewania ( mam taką cichą nadzieję ), to wybiorę się na polowanie fauny. Następne foty już po zarybieniu.

4.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, ravrav napisał:

Akwarium wystartowało 25.02 na filtrach po zieleniaku i 15 % wody ze starego akwa. Mimo zapakowania do niego już całej flachy Seachem Stability 500ml nadal cykl azotowy nie rusza.

Nie rozumiem, z tego co piszesz to cykl już powinien w najlepsze funkcjonować. Przeniosłeś przecież biologię z zieleniaka.

1 godzinę temu, ravrav napisał:

W nowej zabawce mają pływać mięsożerne rybki z gatunku nonmbuna: placidochromis mdoka white lips, lethrinops albus lub marginatus, copadichromis melas i jedyny mbuna labidochromis caeruleus kakusa. Zastanawiam się jeszcze nad cyrtocara moorii, ale nie wiem czy to już nie przesada.

Lepszy będzie marginatus. Jest większy, potężniejszy, bardziej będzie pasował do tej obsady. Ciekaw jestem gdzie dostaniesz melasa. Moorii sobie odpuść, będą przecież mdoki. Aranżacja bardzo ładna, super dla non- mbuny.

Opublikowano
13 godzin temu, pozner napisał:

Nie rozumiem, z tego co piszesz to cykl już powinien w najlepsze funkcjonować. Przeniosłeś przecież biologię z zieleniaka.

W zieleniakach jest to w miarę proste, jakaś ziemia czy inny podłoże wywala do słupa wody pierwiastki, roślinność przerabia węgiel. Coś się dzieje, jakieś życie biologiczne istnieje i można je zmierzyć. W moim malawi testy stoją w miejscu jak zaklęte NO2 poniżej 0,05 NO3 poniżej 1. W sumie trudno się dziwić bo kto lub co miałoby te wyniki zaburzać ? Ryby nie dostarczają azotanów, niezjedzony pokarm nie istnieje, brak roślin, ziemi czy innych wynalazków też wpływa na stagnację. Poczekam jakiś tydzień czy dwa i zaryzykuję zarybianie.

13 godzin temu, pozner napisał:

Ciekaw jestem gdzie dostaniesz melasa. Moorii sobie odpuść, będą przecież mdoki. Aranżacja bardzo ładna, super dla non- mbuny.

Moori to taka bardzo daleka rezerwa. Z melasem jest problem, rozmawiam z paroma hodowcami z dzikiego zachodu i spokojnego południa, zobaczymy co wymyślą.

• 2 tygodnie później...