Skocz do zawartości

Na ile grys koralowy podnosi ph?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie

W jakim stopniu waszym zdaniem grys koralowy podnosi , stabilizuje ph wody.Zastanawiam się nad włożeniem go do kaseciaka nad biologią, czyli zaraz przed wylotem .

Edytowane przez piterssss
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, piterssss napisał:

Zastanawiam się nad włożeniem go do kaseciaka nad biologią, czyli zaraz przed wylotem .

..przy tak znikomej ilości jaka Ci wejdzie do kaseciaka  może to być nawet niezauważalne. Kiedyś miałem nim wypełniony jeden kosz w NCF1500 i efekt jeżeli chodzi o podniesie pH był mierny. Nie wiem czy ktoś to badał jaka ilość zaczyna podnosić pH w danym akwa. Ja tradycyjnie stosuję sodę.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano

Kilka lat temu miałem całe podłoże w grysie koralowym  (z Samoa:), czy coś tak - kosztował krocie). Jeśli podnosił pH, to bardzo nieznacznie (nie miałem punktu odniesienia). Moje zdanie, jaki byłby wpływ grysu  koralowego umieszczonego w kaseciaku na pH wody w akwarium - zerowy.

• Lubię to 1
Opublikowano

Przy 936 l zasypalem cały kubeł eheim 2228 i praktycznie nic nie podniosło się... zasypalem drugi taki kubeł też niewiele to dało, a po zasypaniu 3 kubla podniosło się  z około 7. 5 na 8.5. Prędzej może działać jako bufor niż do podnoszenia wg mnie...

• Lubię to 1
Opublikowano
1 godzinę temu, crav napisał:

Przy 936 l zasypalem cały kubeł eheim 2228 i praktycznie nic nie podniosło się... zasypalem drugi taki kubeł też niewiele to dało, a po zasypaniu 3 kubla podniosło się  z około 7. 5 na 8.5. Prędzej może działać jako bufor niż do podnoszenia wg mnie...

Wg mnie też :) Grys działa jako bufor, czyli jako zabezpieczenie przed wahaniem pH w baniaku. Poza tym dobrze się sprawdza jako złoże biologiczne.