Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po czasie intensywnego szperania i podpytywania na forum nadeszła pora ujawnić co następuje:

• Akwarium - Aquael Glossy 100 na oryginalnej szafce
  • Woda - wrocławska kranówka nalewana przez filtr z węglem i Purolite, parametry lekko podbite do PH 7,6 i KH 11, start na wodzie amoniakalnej + Prodibio BioDigest
  • Oświetlenie - Aquael Retrofit Sunny z zestawu
  • Mechanik - Aquael Turbo 1500 z watą Sera w oryginalnym pojemniku na media
  • Biolog -  Oase BioMaster Thermo 350 z oryginalnymi gąbkami oraz Siporaxem (1l)
  • Wystrój - serpentynit, drewno mangrowca, piasek o granulacji 0.8-1.2 mm, tło ze spienionego PCV
  • Obsada - 24 szt. Chindongo Saulosi 3-4 cm do redukcji  - planuję docelowo między 10 a 15 szt. (mam nadzieję że to nie same samce)
  • Żywienie - na razie tylko Tropical - Spirulina Super Forte, na swoją kolej czekają: Nature Food - Premium Cichlid Plant S, OSI - Vivid Color i Cichlid Flakes, Hikari - Cichlid Excel
  • Rośliny - Anubias barteri var. nana Petite - 2 szt.

Dziękuję wszystkim za nieocenioną wiedzę, którą dzielicie się na tym forum.

PS. Sorry za brudne szyby ;)

5a9f0efe38b59_2018-03-0622_14_23.thumb.jpg.2d1023db515217c85ae55ed8228988be.jpg

20180306_215925-1.thumb.jpg.31a8cdfb41a923ee46adaff460db4653.jpg

20180306_215808.thumb.jpg.ef9dd8d2bbd91617f16edba7aff8c07e.jpg

Opublikowano

Witaj!

Akwarium ładne ale mam pewne wątpliwości odnośnie korzenia mangrowca...

Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie w akwarium roślinnym bardzo barwił on wodę a co się wiąże z tym zakwaszał ją...

Co do wystroju to osobiście dodałbym więcej kamieni jak na mbunę przystało...Mając dosłownie gruzowisko masz szansę na układ wielosamcowy z saulosi...Przy obecnym gruzowisku może się to nie sprawdzić bo masz za mało kamieni...

W kwestii karmienia to nie zapomnij aby Hikari - Cichlid Excel namoczyć przed podaniem rybom...

Pozdrawiam ;) 

Opublikowano

mam pewne wątpliwości odnośnie korzenia mangrowca...

Przy niskim kh być może trochę pH by obniżył, ale przy tych twardościach to nie realne. Zresztą moczył się w akwarium podczas dojrzewania około miesiąca i pH ani drgnęło, mimo że woda oczywiście jak herbata
.

Co do kamieni to racja oczywiście. Niestety facetowi w składzie zepsuła się ciężarówka i miał tylko takie małe ogryzki. W sumie to jeden z powodów dla którego wymyśliłem ten korzeń - żeby jakoś zapełnić tę przestrzeń, zwłaszcza w górę. Z korzeniem ślubu nie brałem może kiedyś wymienię go na kamienie, ale póki co nie chcę mieszać.
  • 4 tygodnie później...