Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

Szukam gąbki do filtra aquael turbo 2000

Dotychczas wszystko było ok bo gąbki brałem od wodatech ale już nie ma jego gąbek na allegro i nie mogę znaleźć sprzedawcy co by robił gąbki z odpowiednim otworem zasysowym - 20mm idealne by było.

Testowałem gąbkę od aquael-a ale szybko straciła swoją sprężystość i bardzo ograniczyło to przepływ. Dodam że pracuje sama głowica plus gąbka.

Macie jakieś pomysły?

Opublikowano

Nieśmiało się wtrącę że kiedyś używałem oryginalnych gąbki aquaela wspomnianej przez @AndrzejGłuszyca

Podpiąłem ją do Aquael 2000 i szału nie robiła. Miałem wrażenie że najdrobniejsze zanieczyszczenia są wypluwane z powrotem przez pompę. Tak jakby je przeciągło na wylot przez gąbkę. Te większe kupsztale natomiast, ładnie zatrzymywały się w gąbce

@egon44 do wskazanych przez Ciebie użytkowników pisałem czy podejmą się robienia gąbek na wymiar z myślą o wszystkich malawistach, niestety żaden nie odpisał. Ale może warto @sajlenspróbować. Im nas więcej zagada to może odpiszą tak albo nie :)

Opublikowano
13 minut temu, mareckee napisał:

Miałem wrażenie że najdrobniejsze zanieczyszczenia są wypluwane z powrotem przez pompę.

..w cuda nie uwierzę. Specjalnie ją kiedyś zamieniłem zamiast oryginalnej ( taka jak w ACT2000)która ma większe  oczka jak ta którą wskazałem. Ale skoro tak piszesz to coś musiało być na rzeczy..tyle ,że ja z tych samych powodów zrobiłem dokładnie odwrotnie. Ponadto ta wskazana przeze mnie  ma dodatkowo rowki które też zatrzymują syfki.

• Dziękuję 1
Opublikowano
2 godziny temu, sajlen napisał:

Pisałem do sprzedających ale bez odzewu,widocznie sami zamawiali od wodatech i go wykończyli.

Rozumiem...

Lepszym i sprawdzonym patentem jest go głowicy Aquaela 2000 podpiąć prefiltr Eheima z watą w środku...

27785399_1914614261900121_25938360_o.thumb.jpg.3feb73371bf6fb3408c98f168483cabd.jpg

Opublikowano
W dniu 7.03.2018 o 19:39, Piotr775 napisał:

Ja mam do głowicy Aquaela 2000 podpięty jeden segment od tego samego filtra i tam mam wyłożona wate JBL.

Jeśli się sprawdza równie dobrze jak prefiltr Eheima to można i tak ;)