Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od tygodnia w akwarium pływają młode aulonocary.

Wpuściłem 10 szt. do pustego akwarium.

Akwarium dojrzałe, parametry wody w normie.

Zauważyłem straszna płochliwość przy załączonym świetle dziennym (1 swietlówka leddy tube aquaela), najmniejszy ruch w pokoju i ryb nie ma. Przy oświetleniu nocnym można podejść do akwarium.

Zastanawiam się jak to jest z aulonocarami czy sa bardziej płochliwe, wcześniej miałem mbune i takich problemów nie bylo.

Mam nadzieję, że to wydlużony proces aklimatyzacji.

Opublikowano
33 minuty temu, bigb napisał:

Mam nadzieję, że to wydlużony proces aklimatyzacji.

Istnieje taka możliwość. 

Opublikowano

U mnie mbuna przestała się bać po 2-3 miesiącach :) także kwestia przeczekania.

Możesz w dzień przysłaniać okno i wtedy powinny być mniej płochliwe, ja robiłem tak do karmienia.

Obecnie  jest w drugą stronę, jak podejdę do baniaka to wszystkie ryby są w jednym kącie i czekają na żarcie :) i też sobie nie pooglądam naturalnych zachowań, dopiero trzeba chwilę posiedzieć i zaczynają się rozpływać do swoich spraw.

Opublikowano

Najpierw odpala "nocne",potem główne inw podobny sposób gaśnie.Mam tak od 8 lat i zawsze było ok.

Opublikowano

Jeszcze jedno, od kilku tygodni przy oknach mojego mieszkania postawili latarnie uliczna i w pokoju z akwarium przez całą noc jest poświata, która może nie pozwalać rybom na sen. Czy ryby muszą mieć totalna ciemnice żeby odpocząć?

Opublikowano

Gdyby to był problem, dotyczył by wszystkich ryb. Uzbroić się w cierpliwość i aulonocary się przyzwyczają. 

Opublikowano

u mnie to trwało koło pół roku  ich płochliwość ,w dzień inaczej ragują na światło dzienne,wieczorem inaczej :)

widzą cień osoby i ucieczka .Przejdzie im to po jakimś czasie ,cierpliwość jeszcze raz cierpliwość w Biotopie Malawi :P