Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No tak o całym tle myślę żeby je zanurzyć i sprawdzić pracę nad nim trwały długo czas schnięcia, nawlizania woda itp.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Ja swoje tlo i wszystkie moduly kamieni, wlacznei z kamieniami ktore uzbieralem na polu i przemalowalem pod kolor tla pokrylem zywica epoxydowa. Sama zaprawa pyli, widze co mi się w sznurkach odklada i nie jestem jedyny który to zaobserwowal:

Pistoletem natrysnalem czarna farbe snienna na kamienie:

5a971076214bc_iphone6016.thumb.JPG.b696f596c17ff1a11bca23e4fd9e4d27.JPG

5a9710af170f5_iphone6019.thumb.JPG.957766dfaef4fa5a501e53d89a90b21b.JPG

Potem jako ze sobie zakupilem aerograf to probowalem swoich sil, oraz metoda suchego pedzla:

5a9710e62793a_iphone6027.thumb.JPG.b7a5543879c5a20320073ab7d711e423.JPG

Na koniec na wszystko natrysnalem zywice apoxydowa ktora jest neutralna dla srodowiska

5a971120b1dc8_iphone6048.thumb.JPG.dbb45503de46f650b338fc6890d2d78d.JPG

5a9711311db3d_iphone6060.thumb.JPG.d667d315f89766eb53796438e3aaa886.JPG

Zywice mozna rowniez nakladac pedzlem, cale tlo wykonalem wlasnie w taki sposob, moduly rowniez. Jedynym bledem bylo ze nie pociagnalem ich od srodka zywica i zaczely pylic. Woda dyla delikatnie mlecna wieczorami co irytowalo mnie przez rok czasu. Po wymianie modulow na kamienie pociagniete zywica metnosc wody zniknela. Nie znam tego lakieru co podales ale zywica epoxydowa jest uzywana od bardzo dawna w akwarystyce, jedyny jej minus to nie jest najtansza. Wymaczanie w wodzie nie zawsze zdaje egzamin poniewaz zmetnienie w wodzie jest nei zawsze widoczne. U mnie widac bylo je tylko i wylacznie w momencie gdy wchodzilo niebieskie oswietlenie wieczorami, poza tym okresem woda byla krystalicznie czysta.

Opublikowano
8 godzin temu, Darekdmx napisał:

A jaka dokładnie używasz tej zywicy epoxydowej 

Ja kupilem ja tu na miejscu w nl, ale to nie ma za bardzo  znaczenia jaka. Byle by byla przezroczysta. Ja zamawiam w sklepie z rzeczami do lodzi wiec poniekad do wody przeznczone jest. 

1 godzinę temu, Darekdmx napisał:

Świetna robota z tymi kamieniami, fajnie to wygląda ale roboty pewnie było trochę 

Albo wkladasz gotowy wystrojcalbo decydujesz się na dluzsza bardziej pracowita droge. Najwazniejsze zeby efekt koncowy byl zadowalajacy. Na tym forum mamy wielu zwolennikow diy, kazdy cos od siebie wnosi. 

Opublikowano (edytowane)

Dziwna sprawa ostatnie dwie warstwy ceresit cr65  dałem barwnika do betonu ale po 4 dniach  dalej jak ręką przejadę  brudzi , a jak woda leję nie leci czarna Woda to normalne ?? 

Edytowane przez Darekdmx
Opublikowano
3 godziny temu, Darekdmx napisał:

Tak barwnik do betonu 

Nie wiem czemu uzyles barwnik do betonu. Bardzo duzo barwnikow zawiera zwiazki chemiczne i  duzo jest na bazie tlenkow zelaza. Przeciez wystarczy uzyc systemu który kazdy na forum stosowal - pomalowac najpierw jedna farba, potem metoda suchego pedzla porobic cienie. Nawet psikawka do mycia szyb naniesiesz cienie na tlo. Wiele opcji bralem pod uwage robiac swoje tlo (a uwierz mi ze jestem kombinatorem), duzo czytalem i nie przyszlo mi na mysl zeby barwnik zastosowac. Kiedys ktos  - nie pamietam już kim on byl ale opowiadal mi o zastosowaniu barwnika do betonu w tynkach nad krytymi basenami. Ludzie masowo zaczeli stosowac dodatki do tynkow, wykanczac sauny i miejsca styku wody w basenach ( to bylo już jakis czas temu) i praktycznie kazdy mial problemy z przebarwieniami z powodu wilgoci. Mozna wnioskowac ze pigment się wykrusza z materialu. Inna sprawa to taka ze jakis czas temu postawilem plot w ogrodzie i zakupilem bardzo dobrej jakosci antracytowe pale betonowe. To bylo dwa lata temu i na chwile obecna pale maja kolor betonu - zwykle szare. Warunki atmosferyczne zrobily swoje i kolor zniknal. Jak myslisz co się stanie w akwarium?