Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów ,choć jestem świeżo po rejestracji to przeglądam forum już od jakiegoś czasu. 240l baniak zakupiłem wraz z jbl e901 a dziś dostałem w prezencie fx4 od znajomego. Tutaj pojawia się moje pytanie 

czy te dwa filtry mogą pracować w moim akwarium czy jednak to za dużo ?? Jeżeli taki zestaw będzie ok to który wybrać na mechanika a który na biologa. Zawsze byłem zwolennikiem nad filtracji ale nie chce robić pralki  w akwa

Opublikowano
8 godzin temu, eljot napisał:

Fluval załatwi ci całość w tym baniaku.

Zgadzam się z kolegą w całej rozciągłości..! można powiedzieć, że będzie lekka nadfiltracja:)

Opublikowano

Witaj!

Możesz zastosować przed kubełkiem prefiltr narurowy z wkładem mechanicznym aby ograniczyć otwieranie samego fluvala jak i nawet zasysanie piasku do jego wnętrza bo to też trzeba wziąć pod uwagę...

Opublikowano

A ja pozwolę sobie nie zgodzić się z kolegami. Miałem możliwość użytkowania FX4 i z doświadczenia wiem, że bardzo dobrze sprawdzi się jako mechanik bez żadnych prefiltrów . Jeden prefiltr narurowy z korpusu 10" ograniczy jego wydajność, nie zapominajcie, że w korpusie jest przewężenie . Trzeba użyć dwóch korpusów równolegle na rurach 3/4", a to już trochę zabawy. Kolega ma jeszcze JBLe901 i to jego użyłbym bym jako biologa, wydajnością nie zachwyca, ale zasypany ceramiką siknie to 300l na godzinę a to wystarczy na biologię, do tego prefiltr z gąbi na zasysie a jeszcze lepiej prefiltr Eheima. Reasumując JBL z prefiltrem jako bilolog + Fluwal jako mechanik i kolega ma ogarniętą filtrację w zbiorniku bez falownika.

• Lubię to 1
Opublikowano
30 minut temu, darkon napisał:

A ja pozwolę sobie nie zgodzić się z kolegami. Miałem możliwość użytkowania FX4 i z doświadczenia wiem, że bardzo dobrze sprawdzi się jako mechanik bez żadnych prefiltrów . Jeden prefiltr narurowy z korpusu 10" ograniczy jego wydajność, nie zapominajcie, że w korpusie jest przewężenie . Trzeba użyć dwóch korpusów równolegle na rurach 3/4", a to już trochę zabawy. Kolega ma jeszcze JBLe901 i to jego użyłbym bym jako biologa, wydajnością nie zachwyca, ale zasypany ceramiką siknie to 300l na godzinę a to wystarczy na biologię, do tego prefiltr z gąbi na zasysie a jeszcze lepiej prefiltr Eheima. Reasumując JBL z prefiltrem jako bilolog + Fluwal jako mechanik i kolega ma ogarniętą filtrację w zbiorniku bez falownika.

Popieram pomysł ?

Opublikowano
40 minut temu, darkon napisał:

Ja osobiście uważam, że dwa te filtry w tym akwa to lekka przesada. Sam używam FX 6 w 720 l, przygotowałem sobie przefiltr z dwuch korpusów równolegle ale go nie używam bo nie mam potrzeby. FX otwieram raz na pół roku  bo i tak muszę purigen wymienić. parametry w akwa wzorowe i stabilne, podmiankę robię kosmetyczną co dwa tyg bo lubię;). Koledze proponowałbym na samego FX, który przy odpowiednio ustawionych dyszach ogarnie nawet i cyrkulację w 120 cm, a jeżeli już  chcemy nie ruszać FX dłużej/ja i tak muszę z uwagi na purigen, nie wiem jakie media użyje kolega/ to prefiltr Eheima na wlot i cyrkulator.

• Lubię to 2
Opublikowano
12 godzin temu, darkon napisał:

Po cichu myślałem podobnie do kolegi  darkon-a. Złożę taki zestaw i zobaczymy jak się będzie sprawdzać. Chciałem jeszcze zapytać czy do biologa mogę dać purigen  matrix i ceramike a do mechanika gąbke wate i zeolit jeżeli tak to w jakich ilościach purigen i matrix ?? 

Opublikowano

Tak szczerze Panowie jak by na to nie patrzeć to każde rozwiązanie filtracji na plusy i minusy i chyba nikt z nas nie zaprzeczy temu że nie ma i nigdy nie będzie filtracji idealnej ;)

Własna praktyka,metoda prób i błędów to jedyna opcja aby samemu się przekonać co jest dobre a co nie... 

Każdy z nas podaje swoje propozycje które sam stosował czy stosuje obecnie a kolega ma prawo wyboru...

Opcja kolegi @darkon też dobra chociaż dla niektórych to przerost formy nad treścią...

Opcja kolegi @BombeL  z prefiltrem na zasysie FX4 też ok...

Jeśli miałbym osobiście wybierać to tylko z tych dwóch przykładów...

10 godzin temu, d8vil napisał:

Chciałem jeszcze zapytać czy do biologa mogę dać purigen  matrix i ceramike a do mechanika gąbke wate i zeolit jeżeli tak to w jakich ilościach purigen i matrix ?? 

Nie wiem czy posiadasz już jakieś złoża czy dopiero wszystko kompletujesz?

Do biologa na twój litraż starczy max 1l ceramiki lub 0.5l matrixa+prefiltr na zasysie...

Natomiast do mechanika dałbym tylko gąbki,watę+purigen...

Dlaczego purigen w mechaniku a nie w biologu...

A dlatego że biologa praktycznie nie będziesz otwierał bo nie będzie takiej potrzeby...

Mechanik jak to mechanik wymaga częstszego czyszczenia,gdzie po wyczyszczeniu gąbki i waty(albo jej wymianie na nową)przy okazji możesz zregenerować purigen...

• Lubię to 3