Skocz do zawartości

Parametry kranówki a pyszczaki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  W dniu 4.03.2018 o 08:14, AndrzejGłuszyca napisał(a):

pytanie: z którymi?

Rozwiń  

Wydaje mi się że z tymi firmy zoolek

@egon44 ta tabelka jest sporządzona po dwukrotnym pomiarze każdym testem. Tylko z tego względu iż sądziłem że coś pomyliłem dlatego test wtedy powtórzyłem. i dwa razy wyszło mi to samo. Próbki do których dodaje preparaty są oznaczone więc nie pomyliłem ich również z tymi na wodę czystą do porównania. Zawsze fiolka przed testem jest dokładnie płukana kilkukrotnie wodą z akwarium.

Test wskazał taki wynik po około miesiącu działania purolite, nie od razu po włożeniu. Gdyby z bloku purolite i z akwarium zoolek wskazał po 5mg/l to pewnie nadal uważałbym że test jest spoko

Nie twierdzę że zoolek to coś co trzeba wyrzucić, ale miałem na myśli to że nie wiadomo kiedy im wierzyć a kiedy nie

Opublikowano

Marku..ale zwróć uwagę jaki masz zakres podany na pudełkach ZOOLEK. Bo nie każdy się nadaje i stąd są potem przekłamania. Ja natomiast zraziłem się do JBL NO2  bo zawsze mi pokazywał tę samą wartość ( nie pamiętam już jaką ale gdzieś to tutaj opisałem) . Starsze wersje ZOOLEK faktycznie  były złe i dlatego do dziś pokutuje negatywna opinia o nich. Ważne jest to co napisałem wcześniej..czyli odpowiedni zakres  który jest podany na pudełku. A czasami kupujemy w ciemno nie sprawdzając  tych zakresów. Generalnie uważam ,że jedne i drugie są dobre..tylko walczę z tym mitem na temat ZOOLEK:)

Opublikowano

Zakresu niestety nie pamiętam a pudełeczka już nie mam.

No ja się naciąłem więc napisałem o tym. Nie wiem czy to starsza wersja czy nowsza. Był to test z długim terminem przydatności i używałem go od listopada 2016 do marca 2017.

Skoro nie każdy test NO3 zoolek się nie nadaje to jaki wybrać? Znalazłem dwa zakresy 0-130 oraz 0-150mg/l. Którego powinniśmy używać i dlaczego właśnie tego?

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 4.03.2018 o 10:48, mareckee napisał(a):

Skoro nie każdy test NO3 zoolek się nie nadaje to jaki wybrać? Znalazłem dwa zakresy 0-130 oraz 0-150mg/l. Którego powinniśmy używać i dlaczego właśnie tego?

Rozwiń  

A z jakiego ty używasz?

Ja mam zakres 0-150 mg/l  a z tego co się orientuję to w zakresie 0-130 mg/l  były błędy w pomiarze(podobno już wycofują zakres 0-130 mg/l z sprzedaży)...

Wynika na to że nowe opakowania 0-150 mg/l nie wykazują błędów w pomiarze...

Edytowane przez egon44
Opublikowano
  W dniu 4.03.2018 o 11:05, mareckee napisał(a):

Napisałem powyżej że zakresu nie pamiętam a pudełeczka nie mam. Poszukam ew w paragonach, ale wątpię żebym odszukał

Rozwiń  

Dodam jeszcze że skala barwna z obu zakresów jest różna...

Sprawdź jaką ty masz...

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 4.03.2018 o 11:08, egon44 napisał(a):

Sprawdź jaką ty masz

Rozwiń  

Nie mam. Po skończeniu testu wszystko z nim związane zutylizowałem i nie jestem w stanie sprawdzić jaki to był zakres.

Edytowane przez mareckee
  • Lubię to 1