Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, yaro napisał:

przy takiej ilości ryb gdzieś ten amoniak musi się podziać, niestety poziom amoniaku też jest wysoki, a NH3 jest przy naszym wysokim poziomie pH bardzo szkodliwy dla ryb.

Z mierzeniem amoniaku jest mały problem. Testy mierzą sumarycznie NH3 i NH4. Bardzo toksyczny jest ten pierwszy, a testy niestety uwzględniają też ten drugi, więc tak na prawdę nie wiadomo ile jest którego. Przede wszystkim zmierzyłbym NO2. Demasoni wyglądają na lekko podtrute (posklajane płetwy). Inna sprawa to pobicie. Poszarpane są nieźle.

2 godziny temu, yaro napisał:

Demasoni to delikatne ryby,chyba w naszym biotopie jedne z delikatniejszych. Do tego stres związany z przeprowadzką, pewnie parę ryb pokazać chciało im miejsce w szeregu i stąd pobicia. Pogorszenie parametrów, osłabionym rybom bardziej szkodzi, niż rybom stale przebywającym w akwarium, dlatego podejrzewam, że demasoni bardziej cierpią niż inne.

Tak właśnie pewnie jest. Suma okoliczności wpłynęła na ich stan.

Opublikowano

Przede wszystkim kolego to musisz się nauczyć obserwować ryby, bo tutaj za niedługo się wróżenie z fusów kawy zacznie. Na ogólnym zdjęciu widać kilka dominujących sztuk demasoni, więc wciąż podtrzymuję swoje zdanie, do puki nie podasz jeszcze tego NO2. 

Widzisz jak się tłuką, czy nie? 

Opublikowano

Tego nie zauważyłem ale nie mam czasu żeby siedzieć przy akwarium, praca a po pracy 2 dzieci jak znajduje wolna chwile zerkam Ale nie widziałem żeby się tłukły

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

W dobrym kierunku to wszystko idzie?. 

Coś tam żółtego widzę na pierwszym zdjęciu. Mam nadzieję, że to nie Labidochromis caeruleus. Na drugim zdjęciu, w lewym rogu jest jeszcze Bocja wspaniała jeśli mnie oczy nie mylą.

Jeśli tak rzeczywiście jest, to załóż sobie temat w dziale obsady. Na pewno pomożemy ułożyć to jeszcze dietetyczne.