Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Potrzebuje kupić grzałkę do akwarium 540 litrów a w przyszłości planuje około 700 litrów. Obecnie mam kaseciaka, ale przy zmianie akwarium będę robił narurowca i chcę wybiec w przyszłość, żeby nie kupować za chwile nowej. Tematów wiele i zaczyna się mętlik. Na pewno będę potrzebował grzałkę między 300-500w. Obecnie mam temperaturę w pokoju 22-24 stopnie i w przyszłości celuje w podobną lub ciut mniej. Ciekawi mnie ta co Henryk podawał kiedyś w temacie:

http://allegro.pl/grzalka-tytanowa-200w-lifetech-z-termostatem-sea-i7087883928.html

Problem w tym, że to tylko 200w i nijak zastosować ją w narurowcu. Gdzieś kiedyś ktoś próbował jakąś grzałkę wcisnąć w rury od narurowca, ale nie mogę tego znaleźć. Ewentualnie w nowym zbiorniku ją gdzieś upcham, żeby nie była widoczna. Ktoś jakieś propozycje ?

Opublikowano

Mam a właściwie miałem tą samą grzałkę w 576l przy starcie baniaka. Grzała spokojnie do 30°C(temp. otoczenia 22-23°C), wyżej nie próbowałem. Z czasem ją wyciągnąłem bo okazało się że bez grzałki mam zawsze powyżej 24°C.

Jaką masz temperaturę w pomieszczeniu z baniakiem? Możliwe że ta 200W w zupełności Ci wystarczy, pamiętaj że falowniki i pompy też grzeją wodę.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Pumba napisał:

Obecnie mam temperaturę w pokoju 22-24 stopnie i w przyszłości celuje w podobną lub ciut mniej.

Edytowane przez Pumba
Opublikowano
5 minut temu, Pumba napisał:

Obecnie mam temperaturę w pokoju 22-24 stopnie i w przyszłości celuje w podobną lub ciut mniej.

To zapytam jeszcze o to jaką chcesz mieć w akwarium ?

Opublikowano

W chwili obecnej mam 24-25 stopni o ile termometr jest wiarygodny bo wsadzając rękę do wody jest lodowata. Nie czepiałbym, ale przy temperaturze 26 stopni ryby inaczej się zachowują, częściej podchodzą do tarła itd. Stąd mój dylemat

Opublikowano

U mnie grzała ok dlatego polecam.

A swoją drogą lepiej dwie słabsze grzałki niż jedna mocna,  bo jak się zepsuje termostat to może Ci ugotować ryby. 

Opublikowano (edytowane)

Przyjmuje się 1W mocy grzałki na 1L wody, ale to tylko teoria... 

u mnie jest 1/1 ( 250W -250 l netto) i wodę zagrzewało max do 32stC i to po długim czasie grzania. Oczywiście temp i szybkość nagrzewu wody jest zależna od temp otoczenia. Polecam grzałkę firmy Eheim.

Edytowane przez KrisT