marekmax77 Opublikowano 19 Lutego 2018 #1 Opublikowano 19 Lutego 2018 Witam mam mały dylemat posiadam 3 szt Hongi i po zachowaniach wychodziło mi że są 1+2. Dwie samice już kilkukrotnie inkubowały i było kilka młodych ale teraz inkubuje trzecia ryba która miała być samcem jest masywniejsza ładniej wybarwiona i płetwa grzbietowa zakończona bardziej ostro niż pozostałe. Czy jest to możliwe? Chyba że jest to faktycznie samica i spichneła się z innym gatunkiem Niestety nie widziałem tarła
MatiK Opublikowano 20 Lutego 2018 #2 Opublikowano 20 Lutego 2018 No samiec to raczej nie inkubuje... na pewno pomogłoby jakieś zdjęcie.
Mortis Opublikowano 20 Lutego 2018 #3 Opublikowano 20 Lutego 2018 Zdjęcie jak najbardziej by się przydało do identyfikacji, dodatkowo obsada, którą posiadasz też mogłaby pomóc w odpowiedzi.
marekmax77 Opublikowano 20 Lutego 2018 Autor #4 Opublikowano 20 Lutego 2018 Przepraszm za kiepskiej jakości zdjęcia W akwarium pływają jeszcze saulosi tylko samiec co dopiero się przebarwił około 5-6cm oraz Hara tez podrostki
Mortis Opublikowano 20 Lutego 2018 #5 Opublikowano 20 Lutego 2018 No jakby coś nosiła... Czasem bywa ,że silna samica może przybierać kolory samca, a samiec może być ukryty. Jesteś pewny, że dwie inne Hongi są samicami? Czy samiec Saulosi to czysty Saulosi czy odmiana Coral?
marekmax77 Opublikowano 20 Lutego 2018 Autor #6 Opublikowano 20 Lutego 2018 (edytowane) 31 minut temu, Mortis napisał: No jakby coś nosiła... Czasem bywa ,że silna samica może przybierać kolory samca, a samiec może być ukryty. Jesteś pewny, że dwie inne Hongi są samicami? Czy samiec Saulosi to czysty Saulosi czy odmiana Coral? Dwie pozostałe 100% samice miałem od nich młode tylko wtedy ewidentnie była to krzyżówka z samcem Saulosi ale on był dorosły i był największym zadymiaczem w akwarium teraz już go niema.Saulosi mam młode mają około 6 miesięcy czyste saulosi od kolegi Demasoni. Samiec jeszcze nie do końca przebarwiony o polowe mniejszy od Hongi Ten Hongi niby teraz samica wcześniej próbował podchodzić do tarła ale zawsze przeganiał go poprzedni samiec Saulosi.Dlatego sądziłem ze to samiec Edytowane 20 Lutego 2018 przez marekmax77
Mortis Opublikowano 20 Lutego 2018 #7 Opublikowano 20 Lutego 2018 To żeś klina zawalił Nie mam pojęcia co Ci odpowiedzieć
marekmax77 Opublikowano 20 Lutego 2018 Autor #8 Opublikowano 20 Lutego 2018 8 minut temu, Mortis napisał: To żeś klina zawalił Nie mam pojęcia co Ci odpowiedzieć Tez już jestem głupi
Rekomendowane odpowiedzi