Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak zauważono w opisie mojego akwa, bardzo dużo pary  się skraplało na pokrywie pomimo zrobienia pięciu otworów średnicy 40mm. Choć woda nie lała się poza akwarium, (uszczelnienie się sprawdziło) to chciałem coś z tym zrobić i wpadłem na pomysł aby zamontować 2 wentylatorki które wymuszą dodatkowy obieg powietrza pod pokrywą i wydmuchają nadmiar powstałej pary wodnej.

Wybrałem najcichsze 40mm wentylatory Zephyr 40 (40x40x10, ultra quiet, 4k obr, 12v, 4.26 cfm, 18.7 db głośności) i wykombinowałem sobie aby sterować nimi przez PWM Romka czyli LedDimmerPro V3 wolnym 4 kanałem... Po co sterować nimi? otóz  nocą te niecałe 19db i szum stanie się znacznie głośniejszy a pokrywa zadziała jak pudło rezonansowe potęgując szum powietrza. Więc wentylatorom trzeba obniżyć ich prędkość obr.

Stwierdzam iż da się, wentylator zmienia ilość obrotów staje się mega cichy, tylko  jest jedno małe ale... jak tylko obniży się moc z 100% to wentylatory zaczynają piszczeć.

Nie jest to głośny pisk ale taki dobrze słyszalny szczególnie nocą, taki pisk słychać niekiedy z zasilaczy, przetwornic, transformatorów itp.

Być może trzeba w układ wpiąć jakiś dodatkowy element, niestety nie jestem elektronikiem, nie wiem. Plan płynnego zaprogramowanego sterowania poszedł w diabły, ewentualnie musi być wykonywane przez układ który steruje za pomocą obniżania napięcia zasilania.

Wentylatory podpiąłem pod przetwornice step-down DC z regulacją napięcia na wyjściu. O coś takiego:  przetwornica  akurat taką kiedyś sobie kupiłem w sklepie modelarskim.

Przetwornicą typu step-down z powodzeniem i beż dodatkowych efektów dzwiękowych można ustawić sobie dowolnie obroty. Tak aby nastała błoga cisza a przewiew był non stop taki sam.

Obecnie ustawiłem napięcie zasilania "wentyli" na 8.7V i te stały się praktycznie niesłyszalne, a przepływ powietrza daje się wyrażnie wyczuć na otworach w pokrywie.

Być może są wentylatory którymi da się sterować PWMem Romka ale stwierdzam w/w Zephyr'y nie nadają się. 

• KrisT zmienił(a) tytuł na sterowanie wentylatorami w pokrywie LedDimmeremPro