Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem z Wami już ze 2 tygodnie i właściwie dużo czytam, oraz czasami pytam.

Pora abym się przedstawił. Mam na imię Mariusz.

Do tej pory miałem wiele akwariów z różnymi rybami, ale zawsze to były roślinniaki. Z powodu urodzenia córki (nie ja oczywiście :) ) na jesień zlikwidowałem 240l, które aktualnie próbuje wystartować z Malawi od podstaw dobrze.

Poniżej co mi zostało po poprzednim.Do tego należy dołączyć zewnętrzny HW302 oraz Uni filter 750 UV - jako mechanik. Dodatkowo posiadam Aqua shut , służący do ruchu wody i jako dodatkowy mechanik, niekoniecznie zostanie tam , altualnie chodzi w 60L i zbiera niktryfikacje.

image.png.fe9f0558d64732cb79093a0561bf0f8f.png

W dniu dzisiejszym było wielkie mycie sprzętu i akwarium (najgorzej pozbyć się glona z tła strukturalnego, polecam do mycia naczyń gąbka metalowa do garnków) ale moje palce już pozbyły się linii papilarnych.

Wyruszyłem po kamienie , ja zaplanowałem sobie, że będą to bazalty, co koledzy na forum mi potwierdzili, i dzięki za to.

Akraium ma 240L

Więc od początku.

Akwaium umyte (w miarę możliwości).

Na dno położona pleksa. następnie tło 3D. Jako mata pod akwarium posłużyła mata do ćwiczeń z Decathlon za 9.99zł. Do przycięcia jeszcze :)

Kamole wyparzyłem i z tłem zapodałem do akwarium. Efekt narazie zadawalający.

W drodze testy JBL, ceramika oraz Sachem bakterie i uzdatniacz.

Piasek oczywiście Kreisel 05-1,4mm za 9.9 0 zł w Castodramie.

Obsada częsciowo omówiona z kolegami na forum.

Dalsze postępy w pracach = dlasze posty i zdjęcia.

Tyle po krotce.

image.thumb.png.a11c319f8b337a93f06e542d6d88f246.pngimage.thumb.png.6ebd3bbdb19812c9c967bd7f9ebdf92b.pngimage.thumb.png.1f19905d59d3dc350358435a5170c060.png

Opublikowano

Wiedza to pozostałości po innych akwariach oraz oczywiście kompendium wiedzy kolegów forumowiczów.

Ja się również uczę. Zresztą człowiek uczy się całe życie.

Opublikowano

Wiem, ale wyższe = cięższe a boję się o szafkę, że nie wytrzyma. Wprawne oko pewnie zauważyło, że szafka jest orginalna ale na blat jest dokręcona sklejka wielowarstwowa wzmacniająca i rozkładająca  lepiej ciężar, ponieważ orginalny blat zaczął pękać. Zresztą sama konstrukcja szafki mnie nie przekonuje.

W środku jest już ponad 50-70kg bazaltu, a jest on dość gęsty i przez to b. ciężki. Dołożymy 25 kg piasku kwarcowego i wyjdzie ok. 180-210L wody co przy g=1 da nam ładnie ok. 180-210kg. łącznie mamy ponad 300 kg + szkło i tło 3d (waży chyba z 15 kg) to podejdziemy ponad 360kg. to już sporo.

Opublikowano

Fakt wiedza to najważniejsze rzeczy ja też co najmniej 1  godzina na forum i czytam co leci :)

Jaki masz plan obsady ? Chyba że gdzieś już pisałeś o tym