Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zwracam się do Was o poradę. Szykuje mi się wyjazd za granicę na okres około dwóch miesięcy. W związku z tym mam pytanie: czy zbiornik poradzi sobie podczas mojej nieobecności? Żona zgodziła się na podmianki wody co dwa tygodnie, więc jest ok. Największy problem będzie z czyszczeniem filtra mechanicznego czyli z usuwaniem PO4. Macie może jakiś sposób aby sobie z tym poradzić? 

Opublikowano
4 minuty temu, Mynio Akwa napisał:

czy zbiornik poradzi sobie podczas mojej nieobecności?

..jasne ,że sobie poradzi. Niech żona robi  podmianki co dwa tygodnie tak jak zamierzacie ale 50%. Masz akwa 240 litrów więc śmiało możesz(cie) takie robić. Niech karmi raz dziennie w dawce jaką  pokażesz. Myślę ,że jak żonie pokażesz jak się czyści mechanika ( ciekawy jaki masz ten filtr?)  to da sobie spokojnie radę.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dzięki za szybką odpowiedz. Mechanik to popularny zestaw na forum Aquael Circulator 2000 + prefiltr Eheim wypełniony watą Sery. Tylko z tym czyszczeniem może być największy problem. Nie chce się dać do tego przekonać moja lepsza połowa.

Opublikowano
2 minuty temu, Mynio Akwa napisał:

Dzięki za szybką odpowiedz. Mechanik to popularny zestaw na forum Aquael Circulator 2000 + prefiltr Eheim wypełniony watą Sery.

..no to nie ma najmniejszego problemu. przygotuj najwyżej pasy waty aby żona wiedziała jak dużo jej ma wkładać. Chodzi o to aby nie było zbyt mało. Albo pokaż ile Ty dajesz. Z tym prefiltrem jako mechanikiem da żona sobie spokojnie radę. A przecież może co drugi tydzień wymieniać i co drugi tylko płukać i będzie OK. Myślę ,że nie masz się o co martwić;)