Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 13.02.18 w koncu zalelem baniak. Start wedlug szablonu Pana Henryka na WA ktorej dolalem 30 kropli (80%wody netto) dalo mi to stezenie NH4 0,6-1ppm po czym dodalem apulke bakterii prodibio biodigest .NO2 wynosilo <0,01ppm i dzisiaj 16.02.18 NO2 ten sam wynik testy kropelkowe jbl robione w dzien. Czy nie powinno ono choc troche ruszyc wiem ze trzeba cierpliwosci ale nie chcem na darmo czekac jak moge cos zrobic.

Opublikowano

tak to jest jak się dopiero zaczyna ten ogrom informacji zaczyna przytlaczac hehe a w ktoryms poscie czytalem ze już po 12 godzinach powinno cos pokazac wiec pomyslalem ze moze cos nie tak tak ze spoko czekam sobie teraz już cierpliwie

Opublikowano
Godzinę temu, halabala napisał:

w ktoryms poscie czytalem ze już po 12 godzinach powinno cos pokazac

I  pokazało, że nic się nie zmieniło :e_biggrin:, spokojnie, musi trochę czasu upłynąć zanim bakterie zaczną przerabiać amoniak na NO2, a potem trochę czasu upłynie zanim zacznie ubywać NO2 i przybywać NO3. Jak nie zacznie przybywać NO2 po upływie 2 tygodni to wtedy zaczynaj panikować :D:D, wcześniej nie.

Opublikowano

Cierpliwość przede wszystkim. Zgodnie z rozpiską Henryka NH4 powinno spadać NO2 i NO3 rosnąć i na chwilę obecną tego się trzymaj. Zrób test za 3 dni i wtedy będzie można określić na jakim etapie stoisz. Jako że sam to przechodziłem kilkanaście dni temu to mogę od siebie dodać że do 200l wody dodałem cztery ampułki prodibio ( 2 na starcie po wprowadzeniu WA oraz dwie kolejne po 4 dniach gdy miałem podobną sytuację do Twojej w kwestii wyników testów). Kolejne testy po trzech dniach pokazały już że cykl idzie pełną parą ale czy ilość wprowadzonych bakterii miała na to wpływ to niestety nie jestem w stanie określić. Rozumiem że z filtracji wykluczyłeś wszelkie wkłady, które opóźniają rozwój bakterii o których wspomniał Henryk.