Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam właśnie rozpoczynam przygodę z Malawi. Czytam forum na okrągło i nie wiem jaka mam wybrać obsadę i ile gatunków.Po przeczytaniu kilku wątków jedni piszą że do 240l trzy gatunki inni że to za dużo i tylko dwa. Mój zbiornik ma wymiary 100x50x55 (275l) a weszło do niego wody 215 kamienie i piach zawsze muszą być jakieś straty.Proszę o radę ile gatunków mogę trzymać w takim baniaku w jakiej ilości samców i samic żeby pysiom było wygodnie

Posted

Do twojego akwarium wejdzie max 2 gatunki. Co do samców to także zależy jaki gatunek wybierzesz ale mysle ze z jednego gatunku wtedy 2 samce i drugiego jeden. Np. 2+6 i 1+3.

Posted

a jeśli bym zrobił układ taki jak ty masz było by źle czy może zamiast rdzawych yellow czy może jeden gatunek w większej ilości samców 3+9 saulosi

Posted

Jeśli byś się zdecydował na jednogatunkowe to polecał bym msobo, akwarium takie jest na prawdę piękne, jeśli 2 gatunki to raczej dał bym saulosi i red-redki, choć nie jestem pewny co do red-redów- masz małą powierzchnię dna i nie wiem czy nie było by zbyt ciasno.

Opcja 1 jest idealna :wink:

Posted

M_Sobo chyba zostaniesz ambasadorem Msobo :)

Ale po tym jak je zobaczyłem u Ciebie też stwierdzam , że to piękne ryby i nie tak oklepane jak Saulosi i Yelowki.

Posted
że to piękne ryby i nie tak oklepane jak Saulosi i Yelowki.

na razie ;) będzie tak wszytskim je wsadzał do akwariów to będzie drugie saulosi ;)

Posted
M_Sobo chyba zostaniesz ambasadorem Msobo :)

:D zdecydowanie, to piękne rybska, ale kisor ma rację, nie należy przesadzać :D choć na razie jestem spokojny bo są duże braki tego gatunku w sklepach :D

Posted

choć na razie jestem spokojny bo są duże braki tego gatunku w sklepach :D

Racja, nie ma ich w sklepach, ja przywoziłem z Sosnowca. Teraz co chwila znajomy do mnie pisze, czy mam młode. Więc tak źle nie jest :wink:

Posted
Witam

zgadzam sie z przedmowcami magunkgi sa w deche :-) i zawsze to nie para soclofi - saulosi :-))))

pozdrawiam

MekkaB

MekkaB co do socolofi to chyba troszkę przesadzasz ;) Z tego co widzę w obsadach forumowiczów to ryb tych jest niewiele. Być może dlatego, że aniołkami nie są??? nie wiem. ale zdecydowanie pod względem popularności są z tyłu za saulosi.

Pozdrawiam