Skocz do zawartości

Przesiadka z 650l na większe

cyganeczka

Rekomendowane odpowiedzi

@cyganeczkanie chce ci za bardzo mieszać w głowie, ale weź pod uwagę jeszcze szerokość zbiornika. Jeśli tylko możesz, to pomyśl o szerokości 70-80cm. Przy takiej szerokości nie widać zachowań, gdzie jedna dominująca ryba zagania słabsze w róg zbiornika. No może poza na prawdę dużymi rybami. Ja co prawda mam mbunę, ale do aniołków to te moje gatunki nie należą. Przy 70cm wszystkie ryby pływają swobodnie, gdy samiec lepidiadaptesa podchodzi do tarła.

Twój Kadango to kozak i na pewno reszta obsady trochę odetchnie przy szerszym zbiorniku?. No i ta głębia... 

• Lubię to 1

[mention=7323]cyganeczka[/mention]nie chce ci za bardzo mieszać w głowie, ale weź pod uwagę jeszcze szerokość zbiornika. Jeśli tylko możesz, to pomyśl o szerokości 70-80cm. Przy takiej szerokości nie widać zachowań, gdzie jedna dominująca ryba zagania słabsze w róg zbiornika. No może poza na prawdę dużymi rybami. Ja co prawda mam mbunę, ale do aniołków to te moje gatunki nie należą. Przy 70cm wszystkie ryby pływają swobodnie, gdy samiec lepidiadaptesa podchodzi do tarła.
Twój Kadango to kozak i na pewno reszta obsady trochę odetchnie przy szerszym zbiorniku. No i ta głębia... 

No to namieszałeś
W ogóle już nie jestem niczego pewna..
zakładałam , że narurowiec starczy. Chyba zrezygnuje z 3m bo nie zrobię sumpa. To czarna magia.
Czyli lepiej zejść z dl na szerokość ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

2 minuty temu, cyganeczka napisał:

No to namieszałeś emoji6.png
W ogóle już nie jestem niczego pewna..
zakładałam , że narurowiec starczy. Chyba zrezygnuje z 3m bo nie zrobię sumpa. To czarna magia.
Czyli lepiej zejść z dl na szerokość ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ja osobiście wolałbym poszerzyć względem długości ze względu na własne wnioski z obserwacji, które napisałem w poprzednim poście, ale to tylko moja subiektywna opinia. 

Przemyś sobie na spokojnie.

Dla przykładu:

Zbiorniki 300x60x60 i 250x70x60 

Optycznie 3m to piękny kolos i oferuje swobodę dla ryb po długości. Opcja 2,5m daje więcej swobody po szerokości i efekt głębi?. 

Jeśli chodzi o filtrację Basiu... powiem, że to tak na prawdę kwestia gustu. Są przeciwnicy sumpów, którzy dość ostro nawet krytykują kilogramy złoża, grzebień, przez którego kupy nie przepływają itd. itd. Sumpmy i grzebienie też bardzo dobrze się sprawdzają w akwarystyce i tym biotopie. Wszystko ma swoje plusy i minusy, a Twoim zadaniem Basiu jest ocenić sobie, która z filtracji najbardziej ci odpowiada pod każdym względem (finanse, obsługa). 

• Lubię to 1

10 godzin temu, cyganeczka napisał:

Patrzy!am a t!a aquadecor422€ za 200!60

sprawdź tu  http://www.bluecichlid-sfondi3d.com/  

Pamiętaj że tło  3D zajmuje miejsca . Nie lepiej  od razu 80  cm szerokości ?  Ryby będą zadowolone. A nie rozważałaś trochę zieleni nad akwarium ? Hydroponika  nie jest na tym forum zbyt  popularna, ale jest praktycznie bezobsługowa. 

• Lubię to 1

Zbiornik zrób jak największy jaki możesz do niego dopiero dopasuj filtrację .Pomyśl nad SUMPEM , zaoszczędzisz na przyszłość nerwów, brak jakiegokolwiek grzebania w akwarium, praktycznie jest bezobsługowy, można pochować grzałki itp. do tego nie zacznie przeciekać jak często dzieje się przy filtracji narurowej.Ostatnio coraz więcej osób przechodzi na filtrację opartą na SUMPIE. Pozdrawiam Krzysiek

ad. 1) Nie wiem jakie masz ograniczenia, ale rozstrzał w wielkości masz od 200cm. do 300cm. Wg. mnie powinnaś zrobić jak największe, czyli np. 300x80x70. Nie rób niższego niż 60cm. Odpóść sobie OW. W akwarium z pyszczakami to nie ma sensu.

ad. 2) Kaseciak moim zdaniem nie do takiego dużego akwarium. Sam główny propagator tej filtracji też nie robi jej w swoim dużym akwarium. Pozostaje sump lub narurowiec. Z pomocą koleżeństwa i kogoś na miejscu powinnaś sobie poradzić.

ad. 3) Weź zwykły piasek.

ad.4) Pokrywa wg. gustu. Jeśli myślisz o HQI, to możesz zrobić koronę.

ad 5.) Tło wg. gustu i finansów.

ad. 6) W klubowym dziale "Artykuły klubowiczów" masz artykuł na ten temat. Tam masz wszystko opisane.

ad. 7) Kamienie wg. gustu.

Nie brałem pod uwagę, że planujesz tło strukturalne. Tym bardziej daj na szerokość ile wlezie, bo trochę miejsca zabierze. Przejrzyj sobie tła i moduły firmy Back To Nature. 

http://backtonature.se

Są tańsze, ale za takie kawałki skały warto trochę dopłacić

Co do filtracji... Zobacz jak wygląda to przy 2m w moim zbiorniku. Filtracja to panel na grzebieniu, więc da ci to jakiś obraz, jak to może wyglądać na sumpie. 

Myślę, że można być zadowolonym. 

IMG_20180217_123058.jpg

• Lubię to 1

@cyganeczka, sump to nie czarna magia, to prosta filtracja i również wybacza wiele błędów. Na tym forum nie jest popularna, ale kilku ja ma i nie narzeka. Ja również ja chwale. Zobacz sobie czy są poruszane jakieś jej problemy? Raczej nie. Po prostu to działa i tyle. Do tego dodasz falownik i tyle. A przy kaseciakach czy nawet narurowcach co chwile jakieś wpisy, ze coś nie zasysa, coś się zapycha, coś cieknie, itd. Oczywiście to tez jest skuteczne na dłuższa metę, ale wymaga majsterkowania co jakiś czas. Każdy system ma swoje wady i zalety.

• Lubię to 2