mariusz-lew Opublikowano 13 Lutego 2018 #1 Opublikowano 13 Lutego 2018 Witam Proszę o inentyfikację skałki na zdjęciu, pozostały mi jeszcze z roślinniaka, a wiem gdzie je znaleźć w większej ilości. W wodzie kolor brąz lub czarny jak kto woli i jakie światło pada. Tło też z roślinniaka, i wiem jest na nim korzeń, trudno... Oczywiście mam swój typ co do identyfikacji, ale .... zawsze ale,...
Andrzej Głuszyca Opublikowano 13 Lutego 2018 #2 Opublikowano 13 Lutego 2018 ..wygląda na bazalt. Ale głowy nie dam..
mariusz-lew Opublikowano 13 Lutego 2018 Autor #3 Opublikowano 13 Lutego 2018 No właśnie, mi też się tak wydaje. Generalnie bazalty są zasadowe, czy ktoś stosuje w malawi? Dodam, że miałem je w roślinniaku (łącznie ok. 7 skałek bez tła wówczas) + żwirek bazaltowy. Wyobraźcie sobie moją walkę z glonami, a co następuje z ph zasadowym (non stoper 7.4) i twardością wody nawet do 21st. niem. Ale człowiek się uczy całe życie.
egon44 Opublikowano 14 Lutego 2018 #4 Opublikowano 14 Lutego 2018 Witaj! Moim zdaniem to bazalt. Wkładaj go spokojnie do zbiornika i nie zaprzątaj sobie tym głowy Korzeń z tła zakryjesz większym/wyższym kamolem i gra gitara Powodzenia
mariusz-lew Opublikowano 14 Lutego 2018 Autor #5 Opublikowano 14 Lutego 2018 THX za odpowiedzi To jest na 99% bazalt. Poszperałem trochę w sieci i przedstawię info dla innych czytających nasze forum: Bazalty to skały wulkaniczne - są zwykle bogate w związki magnezu i wapnia, a jednocześnie ubogie w związki krzemu, sodu i potasu w porównaniu z innymi skałami wylewnymi. Skład chemiczny typowego bazaltu (wyrażony w postaci tlenków) przedstawia się następująco: SiO2: 45–55% Al2O3: ok. 14% CaO: ok. 10% FeO: 5–14% MgO: 5–12% inne związki zasadowe: 2–6% TiO2: 0,5–2% Na Śląsku występują: pokrywy lawowe – okolice Lubania i Leśnej (Stożek Perkuna), Markocice, Kozów, Męcinka, Słup, Żarek, Lubień, Mikołajowice, Targowica, Kowalskie-Żelowice, Lądek-Zdrój, Ligota Tułowicka pnie i czopy wulkaniczne – Opolno-Zdrój, Sulików, Uniegoszcz, Stożek Perkuna, Proszowa, Pilchowice, Czartowska Skała, Mszana-Obłoga, Bazaltowa Góra, Rataj, Owczarek (Owcza Góra), Sichów (Krzyżowa Góra), Wilcza Góra (Wilkołak), Kozia Góra, Krzeniów (Łysanka), Pielgrzymka, Winnica, Mikołajowice, Strzegom (Góra Krzyżowa) stożki wulkaniczne (dolne części) – Ostrzyca, Grodziec, Gilów, Gracze, Góra Świętej Anny żyły (dajki i sille) – Śnieżne Kotły, Leśna, Zaręba Mój bazalt pochodzi z pokryw lawowych występujących obok Słupa. Kto mieszka w okolicy to pewnie będzie wiedział, że na brzegach jeziora można tego sporo nazbierać. Temat do zamknięcia. 1
Andrzej Głuszyca Opublikowano 14 Lutego 2018 #6 Opublikowano 14 Lutego 2018 5 godzin temu, mariusz-lew napisał: Temat do zamknięcia. ..w takim razie zamykam.
Rekomendowane odpowiedzi