Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Tak jak wspominałem przesiadam się z roślinniaka na jedyny słuszny biotop czyli Malawi ;) Akwarium to standard 100x40x50. Mam JBL900 z 1l micromec. Z tego co przeczytałem w licznych wątkach na tym forum JBL900 to nie najlepszy filtr do takiego baniaka ale trochę żal go wywalać. I tutaj pojawia się pierwsze pytanie: czy można zbudować sensowną filtrację z użyciem tego kubełka? Zbiornik zamierzam dosyć mocno zagruzować (na razie kupiłem około 70kg serpentynitu), więc przydałaby się niezła cyrkulacja. Akwarium jest niewielkie więc chciałbym jak najmniej sprzętu włożyć do środka. Na chwilę obecną mam następujące koncepcje:

1) dokupienie narurowca jako mechanika przed kubełkiem i dodatkowo cyrkulator np. jebao rw4. W tej opcji obawiam się trochę o przepływ przez filtr zwłaszcza gdybym w przyszłości chciał dołożyć do ceramiki np purolite.

2) dokupienie AC2000 i prefiltr Eheima. Z Waszych opisów wynika, że jest to skuteczna opcja ale wiąże się z gratami w baniaku.

3) dokupienie kolejnego kubła z prefiltrem i zrobienie z niego mechanika

Jestem oczywiście otwarty na wszelkie Wasze sugestie i rady.

Opublikowano

Witaj.

JBL z prefiltrem tylko będzie służył jako filtr biologiczny więc moim zdaniem opcja 2 lub 3 wchodzi w grę.

Ja w takim samym litrażu mam Midikani 800 jako biolog a Unifilter 1000 z prefiltrem Eheima jako mechanik.Do wspomagania cyrkulacji posiadam Jebao/Jecod RW-4 i jest to wystarczające ale...że coraz bardziej zaczął mi przeszkadzać widok mechanika w akwarium postanowiłem zakupić(za parę dni dojdzie do mnie) filtr zewnętrzny(Ikola 600max) i jego użyję jako typowego mechanika.Prawdopodobnie dodam do filtra prefiltr w postaci korpusu narurowego aby ograniczyć otwieranie samego kubełka.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Pkt 2 będzie bardzo dobry.
Pkt 3 też może być dobry ale kubeł musi mieć realne 2000 l/h co nie będzie tanie.

Pkt 1 cyrkulacja będzie dobra ale wciągać kup nie będzie miało co bo jbl słabo dmucha/ssie.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano

Zgodnie z radą @egon44plan na filtrację jest następujący:

Stary JBL900 + prefiltr narurowy - biolog

Ikola 600maxx + prefiltr narurowy - mechanik

Niestety zupełnie nie mam doświadczenia w tej materii i trochę gryzie mnie temat cyrkulacji w zbiorniku. Gdyby była za mała i miałbym z czasem dołożyć falownik to może lepiej od razu kupić Ikole 1200maxx (podobne pieniądze jak Ikola 600 + Jebao rw4). Z drugiej strony wg Waszych obserwacji Ikola 1200 siknie z 1500l/h a cyrkulator 4000l/h. A może po prostu panikuję i cyrkulacja z Ikolą 600 będzie zupełnie wystarczająca?

Opublikowano

Wiesz ogólnie osobiście bym brał Ikolę 1200maxx+prefiltr narurowy jako typowy filtr mechaniczny.A potem gdyby to nie wystarczyło to dodałbym falownik aby zmiatał odchody ryb do zasysu Ikoli.

• Lubię to 1
Opublikowano
16 minut temu, egon44 napisał:

Wiesz ogólnie osobiście bym brał Ikolę 1200maxx+prefiltr narurowy jako typowy filtr mechaniczny.A potem gdyby to nie wystarczyło to dodałbym falownik aby zmiatał odchody ryb do zasysu Ikoli.

JBL + Ikola powinny wystarczyć bez falownika, w takim samym zbiorniku miałem Fluvala 305 jako mechanika, JBL e900 jako biologa z prefiltrem gąbkowym i Fluvala 205 jako drugiego mechanika. Żadne nieczystości nie zalegały, widząc jak zasuwa Ikola 600 maxx, obstawiam, że 1200 maxx da radę, byle go nie zapchać wkładami.

• Lubię to 2
Opublikowano
20 godzin temu, egon44 napisał:

Wiesz ogólnie osobiście bym brał Ikolę 1200maxx+prefiltr narurowy jako typowy filtr mechaniczny.

W dniu 12.02.2018 o 22:35, egon44 napisał:

postanowiłem zakupić(za parę dni dojdzie do mnie) filtr zewnętrzny(Ikola 600max) i jego użyję jako typowego mechanika.

@egon44Mógłbyś coś więcej powiedzieć o tym dlaczego wybrałeś 600 a nie 1200 jako mechanika?

Poprawcie mnie jeśli błądzę ale wydaje mi się że skuteczna filtracja mechaniczna powinna być zapewniona dzięki odpowiednio dużej cyrkulacji, która wprawi w ruch nieczystości oraz dzięki filtrowi który będzie na tyle mocny żeby te nieczystości wyłapać. Może zatem Ikola 600 bez wypełnień tylko z prefiltrem narurowym będzie wystarczająco mocna by wychwytywać brud a rw-4 o wydajności 4000l/h zapewni lepszą cyrkulację niż Ikola 1200 ( dodatkowo będę miał regulację wydajności cyrkulatora a nie tylko możliwość dławienia 40W filtra na wylocie).

Opublikowano
4 godziny temu, nick napisał:

@egon44Mógłbyś coś więcej powiedzieć o tym dlaczego wybrałeś 600 a nie 1200 jako mechanika?

Wybrałem Ikolę 600maxx z tego powodu bo posiadam już falownik Jebao/Jecod RW-4+kubeł jako biolog Midikani 800.

Gdybym nie miał żadnej filtracji to wybrałbym Ikolę 1200maxx+prefiltr...

Opublikowano

Koledzy, serdecznie dziękuję za wszystkie wasze podpowiedzi:biggrin: Chciałem zamówić Ikolę 1200 ale na szczęście sprawdziłem jej wymiary i okazało się, że to prawdziwe monstrum i do mojej szafki nie wejdzie :( Chciał nie chciał wezmę Ikolę 600maxx z prefiltrem narurowym do tego Jebao RW-4 a za biologa będzie robił stary JBL900 + prefiltr.  Mam nadzieję, że w 200 litrach taki zestaw zrobi robotę ;).

• Lubię to 1