Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam Wszystkich bardzo serdecznie,

Na wstępie chciałbym wyrazić wielkie wyrazy uznania dla tytanicznej pracy jaka została włożona w powstanie tego forum. Baza informacji, która jest tu zgromadzona jest wręcz przytłaczająca ;)

W związku z tym, że jest to mój debiut na forum to na początek parę słów o sobie.

Mam na imię Piotr i przez 7 lat walczyłem z akwarium roślinnym HT. W momencie pojawienia się dzieci roślinniak zamienił się w bagno i na prawie 3 lata trzeba było zawiesić temat. Jak dobrze wszyscy wiemy pusty baniak to jeden z najsmutniejszych widoków na świecie dlatego kiedy tylko sytuacja w domu się trochę uspokoiła temat moczenia rąk w akwarium powrócił :) Ze względu na ilość pracy związaną z prowadzeniem przyzwoitego holendra szala przeważyła się w kierunku malawi, które mam nadzieję będzie chociaż odrobinę mniej pracochłonne. Forum śledzę od kilku tygodniu i myślę, że wstępna koncepcja się narodziła :). Mam kilka pytań głównie dotyczących adaptacji posiadanej przeze mnie filtracji ale postaram się je zadać we właściwszych miejscach forum. 

Edytowane przez nick
Opublikowano
30 minut temu, nick napisał:

Ze względu na ilość pracy związaną z prowadzeniem przyzwoitego holendra szala przeważyła się w kierunku malawi, które mam nadzieję będzie chociaż odrobinę mniej pracochłonne

..witam ponownie. Uwierz mi ,że jest to jeden z najłatwiejszych biotopów do prowadzenia no chyba ,że sami będziemy sobie komplikować to co proste:) Jak wszystko sobie ułożysz to będziesz z dziećmi siedzieć przed akwa  i cieszyć oczy:)

• Lubię to 2
Opublikowano

:) dzięki za słowa otuchy. Muszę twój komentarz pokazać żonie bo nie było łatwo przekonać ją do ponownego odpalenia baniaka ;)

Opublikowano

....tutaj nawet glony są pożądane i wskazane a które są  w pewnych okolicznościach zmorą w "holendrze". Wejdź do naszej galerii ( u góry na pasku) l zobacz jak wyglądają nasze akwa  i co dodaje im klimatu..właśnie glony:)) Wystartuj , zrób aranż , zastanów się nad obsadą ( a pomoc znajdziesz tutaj) i pozostaje tylko cieszyć oczy . Jasne..jak zaczniesz komplikować sobie życie dochodząc dlaczego nie masz pH 8.0 a 7.8  czy NO3 masz 20 zamiast 10 to sobie "obrzydzisz "  nasze hobby. Jasne..zawsze może się wdać jakaś choroba...ale to nie jest zależne od biotopu. Uwierz mi ,że  sam odczujesz różnicę w prowadzeniu między naszym biotopem a "holendrem".

• Lubię to 1
Opublikowano

Witaj Piotrze!

Lepiej trafić nie mogłeś jak tutaj na nasze forum:D;) 

Również podpisuję się pod tym co napisał kolega Andrzej oraz koleżanka Agnieszka...

Jeśli nie będziesz sobie komplikować życia ciągłym badaniem parametrów wody,glonami itp. o czym już wspomniał kolega to będziesz tylko obserwował rybki z rodzinką ;) 

Oczywiście co jakiś czas warto sprawdzić parametry wody czy wszystko jest ok,ale nie popadajmy w histerię jak co niektórzy :P

Życzę powodzenia i czekamy na ciebie w innych działach tematycznych :D 

• Lubię to 1
Opublikowano

Witaj:) ja też przygodę z malawi zaczynałem od chwili wytchnienia po zabawie z nawozami, dwutlenkami, przycinkami itp.. i tak zostało, w tej chwili już 5 rok mija, a objawy tej choroby nie ustępują, a wręcz przybierają na sile :D

A biotop faktycznie prawie bezobsługowy, będziesz zadowolony ;)

powodzenia!

• Lubię to 1
Opublikowano

Przyznam szczerze, że nie bez ulgi odłożę zestaw małego chemika do piwnicy ;) ciągłe testowanie wody, zabawa z solami pilnowanie CO2 i ręczne podmianki rzędu 40% po kilku latach dały w kość. Gdybym teraz odpalał roślinniaka to max 40l ;) na szczęście jest Malawi :)

Opublikowano
19 minut temu, nick napisał:

Gdybym teraz odpalał roślinniaka to max 40l ;) na szczęście jest Malawi :)

..z biegiem lat  właśnie tak zrobisz:) Wielu z nas ma takie małe czy też większe jako wizualną przeciwwagę  do naszego biotopu. Też miałem różne inne "zielone " kiedyś. Obecnie mam małego LT takiego z prawdziwego zdarzenia i jedyne co w nim robię to przycinam rośliny i raz na jakiś czas doleje wodę:)

• Lubię to 2