nick Opublikowano 11 Lutego 2018 #1 Opublikowano 11 Lutego 2018 (edytowane) Witam Wszystkich bardzo serdecznie, Na wstępie chciałbym wyrazić wielkie wyrazy uznania dla tytanicznej pracy jaka została włożona w powstanie tego forum. Baza informacji, która jest tu zgromadzona jest wręcz przytłaczająca W związku z tym, że jest to mój debiut na forum to na początek parę słów o sobie. Mam na imię Piotr i przez 7 lat walczyłem z akwarium roślinnym HT. W momencie pojawienia się dzieci roślinniak zamienił się w bagno i na prawie 3 lata trzeba było zawiesić temat. Jak dobrze wszyscy wiemy pusty baniak to jeden z najsmutniejszych widoków na świecie dlatego kiedy tylko sytuacja w domu się trochę uspokoiła temat moczenia rąk w akwarium powrócił Ze względu na ilość pracy związaną z prowadzeniem przyzwoitego holendra szala przeważyła się w kierunku malawi, które mam nadzieję będzie chociaż odrobinę mniej pracochłonne. Forum śledzę od kilku tygodniu i myślę, że wstępna koncepcja się narodziła :). Mam kilka pytań głównie dotyczących adaptacji posiadanej przeze mnie filtracji ale postaram się je zadać we właściwszych miejscach forum. Edytowane 11 Lutego 2018 przez nick Cytuj
Andrzej Głuszyca Opublikowano 11 Lutego 2018 #2 Opublikowano 11 Lutego 2018 30 minut temu, nick napisał: Ze względu na ilość pracy związaną z prowadzeniem przyzwoitego holendra szala przeważyła się w kierunku malawi, które mam nadzieję będzie chociaż odrobinę mniej pracochłonne ..witam ponownie. Uwierz mi ,że jest to jeden z najłatwiejszych biotopów do prowadzenia no chyba ,że sami będziemy sobie komplikować to co proste:) Jak wszystko sobie ułożysz to będziesz z dziećmi siedzieć przed akwa i cieszyć oczy:) 2 Cytuj
nick Opublikowano 11 Lutego 2018 Autor #3 Opublikowano 11 Lutego 2018 dzięki za słowa otuchy. Muszę twój komentarz pokazać żonie bo nie było łatwo przekonać ją do ponownego odpalenia baniaka Cytuj
Andrzej Głuszyca Opublikowano 11 Lutego 2018 #4 Opublikowano 11 Lutego 2018 ....tutaj nawet glony są pożądane i wskazane a które są w pewnych okolicznościach zmorą w "holendrze". Wejdź do naszej galerii ( u góry na pasku) l zobacz jak wyglądają nasze akwa i co dodaje im klimatu..właśnie glony:)) Wystartuj , zrób aranż , zastanów się nad obsadą ( a pomoc znajdziesz tutaj) i pozostaje tylko cieszyć oczy . Jasne..jak zaczniesz komplikować sobie życie dochodząc dlaczego nie masz pH 8.0 a 7.8 czy NO3 masz 20 zamiast 10 to sobie "obrzydzisz " nasze hobby. Jasne..zawsze może się wdać jakaś choroba...ale to nie jest zależne od biotopu. Uwierz mi ,że sam odczujesz różnicę w prowadzeniu między naszym biotopem a "holendrem". 1 Cytuj
suricade Opublikowano 11 Lutego 2018 #5 Opublikowano 11 Lutego 2018 Jak pisze Andrzej malawi jest proste w obsłudze. Cała praca to podmiana kranówką raz w tygodniu , czyszczenie szyb i filtra mechanicznego. Powodzenia. 3 Cytuj
egon44 Opublikowano 12 Lutego 2018 #6 Opublikowano 12 Lutego 2018 Witaj Piotrze! Lepiej trafić nie mogłeś jak tutaj na nasze forum Również podpisuję się pod tym co napisał kolega Andrzej oraz koleżanka Agnieszka... Jeśli nie będziesz sobie komplikować życia ciągłym badaniem parametrów wody,glonami itp. o czym już wspomniał kolega to będziesz tylko obserwował rybki z rodzinką Oczywiście co jakiś czas warto sprawdzić parametry wody czy wszystko jest ok,ale nie popadajmy w histerię jak co niektórzy Życzę powodzenia i czekamy na ciebie w innych działach tematycznych 1 Cytuj
marcin73m Opublikowano 12 Lutego 2018 #7 Opublikowano 12 Lutego 2018 Witaj:) ja też przygodę z malawi zaczynałem od chwili wytchnienia po zabawie z nawozami, dwutlenkami, przycinkami itp.. i tak zostało, w tej chwili już 5 rok mija, a objawy tej choroby nie ustępują, a wręcz przybierają na sile A biotop faktycznie prawie bezobsługowy, będziesz zadowolony powodzenia! 1 Cytuj
nick Opublikowano 12 Lutego 2018 Autor #8 Opublikowano 12 Lutego 2018 Przyznam szczerze, że nie bez ulgi odłożę zestaw małego chemika do piwnicy ciągłe testowanie wody, zabawa z solami pilnowanie CO2 i ręczne podmianki rzędu 40% po kilku latach dały w kość. Gdybym teraz odpalał roślinniaka to max 40l na szczęście jest Malawi Cytuj
Andrzej Głuszyca Opublikowano 12 Lutego 2018 #9 Opublikowano 12 Lutego 2018 19 minut temu, nick napisał: Gdybym teraz odpalał roślinniaka to max 40l na szczęście jest Malawi ..z biegiem lat właśnie tak zrobisz:) Wielu z nas ma takie małe czy też większe jako wizualną przeciwwagę do naszego biotopu. Też miałem różne inne "zielone " kiedyś. Obecnie mam małego LT takiego z prawdziwego zdarzenia i jedyne co w nim robię to przycinam rośliny i raz na jakiś czas doleje wodę:) 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi